На Чернігівщині відкрили меморіальну дошку Левку Лук’яненку

На Чернігівщині відкрили меморіальну дошку Левку Лук’яненку

Фото
Укрінформ
У селищі Седневі Чернігівської області сьогодні урочисто відкрили меморіальну дошку на честь відомого правозахисника, громадсько-політичного і культурного діяча, одного з авторів Акту про незалежність Української держави, Героя України Левка Лук'яненка.

Дошку встановили на будинку, де борець за суверенність держави жив після заслання в 1989-1992 роках і де й досі мешкає його рідна сестра, повідомляє з місця події кореспондент Укрінформу.

На Чернігівщині відкрили меморіальну дошку Левку Лук’яненку

"Левко Лук’яненко був провідником українського національно-визвольного руху і йому належить одна з ключових ролей у відновленні Української державності. І те, що він у день свого народження приніс до президії Верховної Ради УРСР проєкт акту про відновлення незалежності України, говорить про його далекоглядність. Адже ми тільки зараз усвідомили, що Українська держава була створена 100 років тому, а Левко Григорович ще тоді знав про це і тому він - велика людина", - сказав, зокрема, на відкритті представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області Сергій Бутко.

Читайте також: У Слов’янську на День Державного Прапора акапельно заспівали Гімн України

Рідна сестра Героя Зінаїда Лук’яненко подякувала всім причетним до виготовлення і відкриття дошки, поділилася спогадами про брата, розповіла його біографію. Виступали на мітингу також представники влади і люди, які знали Левка Григоровича особисто. Священики освятили дошку, а присутні поклали до неї квіти.

Організатори заходу зазначили, що дошка в Седневі - перша в Україні візуальна відзнака заслуг незламного борця за незалежність України перед державою і українським народом.

Ще одну пам’ятну дошку Лук’яненку напередодні найбільшого державного свята планували відкрити у Чернігові по вул. Рокосовського 49-а, де він деякий час проводив свої зібрання і де досі проживає його перша дружина. Однак захід перенесли на День міста, який відзначатиметься 21 вересня.

Левко Лук’яненко народився 24 серпня 1928 року в селі Хрипівка Городнянського району Чернігівської області, помер 7 липня 2018 року в Києві. В історію увійшов як правозахисник, громадсько-політичний і культурний діяч, борець за незалежність України, співзасновник Української Гельсінської Групи, народний депутат України, автор Акту проголошення незалежності України, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка 2016 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-