Понад 40% українців вважають вступ до НАТО найкращою гарантією безпеки

Понад 40% українців вважають вступ до НАТО найкращою гарантією безпеки

Опитування
Укрінформ
Майже 41% українців вважають вступ до НАТО найкращим варіантом гарантування безпеки України.

Такі дані опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Згідно з даними опитування вступ до НАТО підтримують 40,9% респондентів, 35,9% вбачають гарантію безпеку в позаблоковому статусі, а 7,4% - у військовому союзі з Росією та іншими країнами СНД.

Соціологи нагадують, що у квітні 2012 р. лише 13% громадян вбачали у вступі до НАТО найкращий варіант безпеки, 31% українців віддавали перевагу військовому союзу з Росією та країнами СНД і ще 31% – позаблоковому статусу. Проте після 2014 року громадська думка радикально змінилася. У наступні роки вступ до НАТО підтримувало 40–46% громадян, військовий союз з Росією та іншими країнами СНД – 5–7%, а прибічниками позаблокового статусу України залишалися 21–28%.

Читайте також: Українці дивляться в майбутнє країни з надією, оптимізмом і тривогою

До перспективи вступу України до НАТО переважно позитивно ставляться у Західному регіоні (66% – за вступ до НАТО і 17% – за позаблоковий статус) та у Центральному (відповідно 52,5% і 26%). Інша ситуація у Південному регіоні (за вступ до НАТО 15%, 13% – за військовий союз з Росією, а більшість – 64% - за позаблоковий статус) і у Східному (за вступ до НАТО 24%, 11% – за військовий союз з Росією, більшість – 42% – за позаблоковий статус). У віковому розрізі найбільше підтримують членство України в НАТО як гарантію безпеки у віковій групі 18–29 років - 54% і лише 22% - за позаблоковий статус. Водночас ті, кому за 60, переважно обстоюють позаблоковий статус (40%), а 31% підтримують членство України в НАТО.

Загальнонаціональне дослідження громадської думки населення України було проведене Фондом "Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології з 8 по 20 серпня 2019 року. Опитування проводилося в 103 населених пунктах у всіх областях України, окрім Автономної Республіки Крим. У Донецькій і Луганській областях опитування проводилося тільки на територіях, які контролюються Україною.

Усього було опитано 2040 респондентів старших за 18 років. Статистична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-