Автономізацією медзакладів має займатися вже новий уряд — Гройсман

Автономізацією медзакладів має займатися вже новий уряд — Гройсман

Укрінформ
Рішення про автономізацію чотирьох національних закладів, що належать МОЗ, має приймати новопризначений уряд.

Про це під час засідання Кабінету міністрів заявив Прем'єр-міністр Володимир Гройсман, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Зокрема, у середу, 21 серпня, в порядок денний Кабміну знову не внесли проект розпорядження про автономізацію Науково-практичного медичного центру дитячої кардіології та кардіохірургії, Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит» МОЗ України, Національного інституту раку та Інституту серця МОЗ України.

“Є зауваження у Мін’юсту щодо діяльності казенних підприємств. Я вважаю, якщо немає єдиної юридичної думки щодо реорганізації таких установ, то треба, по-перше, знайти юридичну форму, по-друге - це стратегічне питання треба передати новому уряду, що має визначитися у подальших кроках. Передати новому міністру як нашу рекомендацію. Цього буде достатньо для врегулювання цієї проблеми”, - сказав Гройсман.

У свою чергу в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун підкреслила, що попередні заяви Мін’юсту були про те, що застереження юридичного відомства не може блокувати чи завадити прийняттю даної постанови.

“Ми маємо також висновок Інвентарної служби без зауважень, а тепер ніби є питання від Міністерства юстиції... Зняло свої зауваження також і Міністерство фінансів. Це не повинно заважати прийняти цей акт, хоча б поставити на голосування. Це не суперечить законодавству”, - наголосила Супрун.

За її словами, якщо медичні заклади не почнуть автономізацію зараз, то вони не отримають фінансування від НСЗУ.

Читайте також: Гройсман закликає майбутній уряд завершити децентралізацію

“Якщо ми чекатимемо з прийняттям постанови 2-3 місяці, буде вже кінець року, медзаклади не встигнуть автономізуватися і не отримуватимуть фінансів від НСЗУ, бо у них не буде можливості підписати договір з НСЗУ. Прийняття постанови - це виконання закону”, - підкреслила Супрун.

Як повідомляв Укрінформ, завдяки процесам автономізації у 2020 році національні медзаклади мають стати частиною єдиного медичного простору, доступного для кожного пацієнта. Автономізація національних закладів має дозволити їм у 2020 році приєднатися до трансформації системи охорони здоров‘я та стати частиною єдиного медичного простору, доступного для кожного пацієнта.

За словами Супрун, ці процеси ознаменують кінець епохи “вічних головних лікарів”, що сьогодні чинять опір трансформації галузі. “Для медичних феодалів, які роками наживалися на недосконалості системи, - кінець можливості сидіти на потоках і заробляти на здоров‘ї українців. Заклад повинен працювати за чіткими правилами. В центрі уваги має бути здоров’я пацієнтів, а не інтереси керівництва. Електронна система eHealth не дозволить брехати щодо статистики, звітності та забере простір для маніпуляцій щодо забезпеченості установи. Зміни вже не зупинити, а їхнє відтермінування лише віддаляє українців від доступнішої та якіснішої медицини”, - вважає Супрун.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-