Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Ми живемо у часи, коли Церква та наука не є ворогами

Ми живемо у часи, коли Церква та наука не є ворогами

Блоги
Укрінформ
Наука та релігія, матеріальне і духовне: багато хто вважає, що ці поняття виключають одне одного. 

Але таке твердження є помилковим: релігія і наука чудово можуть доповнювати одне одного, взаємодіяти. На щастя, ми живемо у часи, коли Церква та наука не є ворогами. Світло знань не суперечить вірі у Господа, навпаки – воно допомагає їй та розкриває великий задум Бога-Творця, Який дозволяє нам пізнати таємниці матеріального світу, створити щось нове, залишити свій внесок для майбутніх поколінь. Водночас пізнання тайни творіння допомагає усвідомленню того, що за впорядкованістю видимого світу стоїть не хаос випадковостей, а продуманість промислу Божого.

Сучасний світ живе у шаленому темпі, ми дуже швидко вчимося, розвиваємося, пізнаємо, навчаємося чомусь новому, стаємо свідками нових відкриттів. Ще якихось років 15 тому мало хто міг уявити, що настільки загальнодоступними будуть звичайні зараз інформаційні цифрові технології, і що можна буде спілкуватися без обмежень в режимі онлайн, перебуваючи в різних куточках планети… Навіть згадуючи власне дитинство і порівнюючи його з сучасними дітьми, я дивуюся і радію за нове покоління – наскільки більше вони вже знають і вміють. Без науки це не стало би можливим. Але ми маємо також ставити собі питання: навіщо все це? Для полегшення чи, навпаки, для ускладнення буття? Для блага чи на шкоду? Чи приносять досягнення цивілізації людині правдиве задоволення і душевний спокій? Чи навпаки - шкодять людині, слугують пристрастям та відчуженню?..

Наукові відкриття ведуть нас до пізнання навколишнього світу, але ж наше перебування тут, на землі, тимчасове. Шлях до істини, до гармонії у душі пролягає значно складнішою дорогою, аніж освоєння земних фізичних законів. Цей шлях у кожного свій, неповторний та унікальний. Якщо ми пізнаємо себе, свій духовний світ та наповнюємо його сенсом, ми виходимо за межі матеріального, земного. Тоді ми починаємо розуміти, що є ті закони, які не може пояснити світська наука, але пояснює наука віри. Ми наповнюємо життя сенсом, знаходимо той баланс між зовнішнім та внутрішнім, який допомагає нам вийти на правильний шлях у нашому тимчасовому бутті та пізнати Істину.

Не випадково багато всесвітньовідомих вчених – фізиків, математиків, хіміків, винахідників, лауреатів Нобелівської премії – були або стали з часом віруючими. Бо, як писав один із них, Джозеф Джон Томпсон – англійський фізик, що вивчав рентгенівські промені і відкрив електрон: «Якщо ви мислите досить сильно, то ви неминуче будете приведені наукою до віри в Бога, яка є основою релігії. Ви побачите, що наука не ворог, а помічниця релігії!».

Митрополит Епіфаній, Fb

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-