Затримання Гримчака: у НАБУ повідомили подробиці справи

Затримання Гримчака: у НАБУ повідомили подробиці справи

Укрінформ
Заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Юрій Гримчак за хабарі у 80 тис. і 1 млн доларів обіцяв представнику фірми розв'язати дві проблеми.

Відповідна інформація оприлюднена на сайті Національного антикорупційного бюро.

“Представник інтересів приватного ТОВ під час спілкування із заступником міністра з питань ТОТ повідомив про проблему, вирішення якої належить до сфери компетенції судової гілки влади. Вказане ТОВ потребувало консультації з приводу розгляду цивільної справи щодо стягнення боргу з іншого приватного підприємства на його користь. На це звернення заступник міністра з питань ТОТ повідомив, що за грошову винагороду у розмірі 100 тис. дол., використовуючи свої зв’язки, зможе забезпечити ухвалення необхідного судового рішення”, - йдеться у повідомленні.

За словами посадовця, він нібито мав звернутися до заступника генерального прокурора, щоб остання вплинула на голову Касаційного цивільного суду (у складі Верховного суду), який, у свою чергу, може вплинути на суддів цього ж суду, зазначають у відомстві.

Надалі сума неправомірної вигоди була зменшена до 80 тис. дол. Після одержання першої частини неправомірної вигоди в сумі 50 тис. дол. заступник міністра та його «помічник» розподілили кошти між собою. Другу частину у сумі 30 тис. дол. їм було передано 14 серпня 2019 року, стверджують у НАБУ.

Водночас в одній з розмов із заступником міністра представник ТОВ розповів йому про проходження товариством складної процедури погодження дозвільних документів на здійснення будівельних робіт на земельних ділянках у Києві, які відповідно до Закону України «Про охорону культурної спадщини» належать до пам’яток культурної спадщини. Дізнавшись про це, заступник міністра запропонував свої «послуги» із забезпечення погодження проєктної документації за грошову винагороду у розмірі 1 млн дол. Як запевняли учасники корупційної схеми, вказана сума начебто мала бути розподілена між керівниками та службовими особами виконавчих органів влади, серед яких: Міністерство культури України, Міністерство юстиції України, Український державний інститут культурної спадщини, Київська міська державна адміністрація та інші.

Після одержання частини грошових коштів у сумі 450 тис. дол. та 30 тис. дол. від представників ТОВ і було затримано «на гарячому» заступника міністра з питань ТОТ, а також його «помічника».

За результатами здійснених обшуків виявлено та вилучено всю суму неправомірної вигоди, одержаної 14 серпня 2019 року, а також частину одержаної раніше.

Зазначається, що детективи НАБУ проводять це досудове розслідування спільно з представниками Управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури та Служби безпеки з липня поточного року. Процесуальне керівництво у цій справі здійснює відділ процесуального керівництва управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях про злочини спеціальної категорії ГПУ.

Як повідомляв Укрінформ, 14 серпня детективи НАБУ спільно з Генпрокуратурою та СБУ затримали заступника міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Юрія Гримчака та його помічника.

Читайте також: Силовики обшукали будинок Гримчака

За даними НАБУ, “вказані особи нібито за здійснення ними впливу на прийняття рішень особами, уповноваженими на виконання функцій держави, вимагали від представника юридичної особи неправомірну вигоду в загальному розмірі 1,1 млн дол. США”. У відомстві уточнили, що Гримчака та його помічника було затримано під час одержання частини коштів у розмірі $480 тис. "на гарячому".

Також повідомлялося, що увечері 14 серпня у будинку Гримчака пройшов обшук.

Дружина заступника міністра Юлія Гримчак повідомила, що другий затриманий – її брат.

Читайте також: ГПУ готує Гримчаку повідомлення про підозру

Своєю чергою генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що Гримчак та його помічники “вимагали кошти за вплив на рішення судів та чиновників Мінкультури для ухвалення замовлених рішень”.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-