Синод ПЦУ передав усі парафії Філарета митрополиту Епіфанію

Синод ПЦУ передав усі парафії Філарета митрополиту Епіфанію

Оновлено
Укрінформ
Усі парафії та монастирі Київського патріархату підпорядкували ПЦУ.
Про це під час брифінгу за підсумками засідання Священного синоду Православної церкви України у Будинку митрополита на території Софії Київської поінформував архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій (Зоря), повідомляє кореспондент Укрінформу.

“У зв’язку з невиконанням Почесним патріархом Філаретом у відведений Священним Синодом місячний термін попереднього рішення Синоду щодо подання на реєстрацію документів Київської єпархії, враховуючи численні прохання парафій та монастирів м. Києва до предстоятеля, Блаженнійшого митрополита Київського і всієї України Епіфанія, щодо прийняття їх у безпосереднє підпорядкування, як це і належить за канонічними правилами – скасувати п. 4 Журналу №1 засідання Священного Синоду від 5 лютого 2019 р. та підпорядкувати митрополиту Київському і всієї України, як їх безпосередньому єпархіальному архієрею, всі парафії та монастирі м. Києва, які до 15 грудня 2018 р. перебували у складі УПЦ Київського патріархату і згідно рішення Помісного Собору УПЦ Київського патріархату (15 грудня 2018 р.) та Об’єднавчого Собору (15 грудня 2018 р.) є у складі Православної церкви України”, - йдеться у рішенні синоду, яке зачитав Євстратій Зоря.

Крім цього, відповідно до рішення Синоду, зі складу єпископату Православної церкви України виключили преосвященного Іоасафа (Шибаєва), митрополита Білгородського і Обоянського, преосвященного Петра (Москальова), єпископа Валуйського, вікарія Білгородської єпархії.

Також архієпископ зазначив, що одноосібно скликане і проведене Почесним патріархом Філаретом 20 червня 2019 року у Володимирському соборі м. Києва зібрання запрошених ним осіб не мало жодних повноважень на ухвалення рішень, зокрема стосовно рішень Помісного Собору УПЦ Київського патріархату (15 грудня 2018 р.), які відповідно до Статуту УПЦ КП відразу після підписання Президією Собору на чолі з патріархом Київським і всієї Руси-України Філаретом вступили в дію.

Як повідомляв Укрінформ, колишній предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет заявив, що скликаний ним “помісний собор” 20 червня скасував рішення про ліквідацію УПЦ КП і відновив її діяльність.

У Києві в грудні 2018 року відбувся об'єднавчий церковний Собор, на якому ліквідували УПЦ КП, створили ПЦУ та обрали її предстоятелем митрополита Епіфанія, який на той момент був намісником предстоятеля УПЦ КП Філарета. У ході Собору до складу новоствореної церкви увійшли Українська православна церква Київського патріархату, Українська автокефальна православна церква та окремі єпископи УПЦ Московського патріархату. Тоді ж Філаретом було підписано постанову про ліквідацію УПЦ КП.

На початку січня 2019 року новостворена церква отримала Томос про автокефалію від Вселенського патріарха.

Однак уже 14 травня Почесний патріарх Філарет оприлюднив звернення, в якому оголосив, що Київський патріархат продовжує існувати, а він сам залишається чинним патріархом.

У свою чергу ПЦУ на засіданні Синоду 24 травня висловила повну підтримку предстоятелю, митрополиту Епіфанію.

29 травня предстоятель ПЦУ видав указ, згідно з яким документи від імені релігійного об’єднання "Українська православна церква Київського патріархату", видані після 30 січня 2019 року, є недійсними.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-