Як не втратити гроші: кіберполіція назвала найпопулярніші

Як не втратити гроші: кіберполіція назвала найпопулярніші "схеми" шахраїв

Укрінформ
Для захисту своїх коштів на банківських рахунках необхідно використовувати виключно офіційні додатки мобільного банкінгу та не використовувати неперевірені ресурси для оплати товарів чи послуг онлайн.

Про це інформує Департамент кіберполіції України.

"На початку сезону відпусток до кіберполіції все частіше почали звертатися громадяни із повідомленнями про незаконні зняття коштів з їх банківських рахунків. У більшості випадків такі дії зловмисники вчиняли шляхом перевипуску абонентського номера, підв’язаного до банківської картки користувача. Відтак спеціалісти кіберполіції надали громадянам дієві поради щодо захисту своїх заощаджень", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що для мінімізації ризиків викрадення коштів з банківських рахунків громадянам необхідно використовувати окремий номер телефону для зв’язки його з карткою (фінансовий номер) та не передавати його стороннім особам; а також використовувати виключно офіційні додатки мобільного банкінгу (інакше можна завантажити собі фішинговий додаток).

"У більшості українських операторів мобільного зв’язку можливо підключити послугу додаткового пароля для здійснення операцій з SIM-карткою. Ця послуга значно знижає ризики перевипуску вашої картки", - радять у кіберполіції.

Громадянам також рекомендують не передавати свою банківську картку стороннім особам під час розрахунків у закладах харчування, магазинах тощо та не використовувати неперевірені ресурси для оплати товарів чи послуг онлайн (вони можуть бути фішинговими).

Для онлайн-розрахунків рекомендовано використовувати сайти із захищеним протоколом (https://).

Зазначається, що якщо особа все-таки стала жертвою подібних злочинів, потрібно не зволікати та одразу повідомити про незаконне списання коштів працівників банку та поліції.

Звернутися до кіберполіції можна особисто під час відвідування підрозділів кіберполіції або ж використовуючи форму зворотного зв’язку на сайті кіберполіції.

Водночас у кіберполіції повідомили, що найпоширеніша із шахрайських схем виглядає наступним чином.

Абоненту телефонують декілька разів (представляючись таксі, організаціями тощо) та схиляють абонента, щоб той перетелефонував; далі – замовляють у оператора послугу відновлення SIM-карти, використовуючи для ідентифікації абонента номери телефону, з яких раніше телефонували.

Читайте також: Українці віком 18-24 роки найгірше "дружать" з грошима

Інколи зловмисники навіть перераховують незначні суми коштів на мобільний рахунок жертви (від декількох гривень), аби точно знати дату останнього поповнення рахунку.

Після отримання контролю над карткою зловмисники використовують її для заміни паролю Інтернет-банкінгу і, як результат, можуть розпоряджатися коштами потерпілого.

За даними кіберполіції, найменше таких злочинів вчиняється відносно контрактних абонентів мобільного зв’язку, адже для перевипуску їх картки власнику необхідно відвідати банк та підтвердити свою особу, надавши працівнику банку особистий паспорт.

Уточнюється, що інша, не менш поширена, шахрайська схема проводиться за допомогою спеціальних скімінгових пристроїв, які встановлюються злочинцями у банкомати. Зазначається, що для цього навіть не потрібно відкривати його.

"Зловмисникам достатньо декілька секунд, аби встановити мінікамеру та помістити в карткоприймач спеціальний пристрій для зчитування інформації з клієнтської картки. Зовні такі пристрої взагалі не помітні. Їх можуть виявити лише спеціалісти банку", - додали у кіберполіції.

Наголошується, що "аналізуючи різноманітні тематичні форуми у DarkNet, можна сказати, що для підготовки вчинення таких злочинів злочинці використовують значні кошти, адже повний комплект спецзасобів може перевищувати 6 тисяч євро; при цьому, він може «окупитися» власнику впродовж кількох годин роботи скімера".

"Зазвичай такі правопорушення вчиняються злочинними групами: один із учасників встановлює скімінговий пристрій на банкомат, інший – виготовляє підроблену банківську картку (так званий «білий пластик»), останній – обготівковує викрадені кошти. При цьому, для приховування слідів своєї діяльності, вони можуть знаходитися навіть в різних країнах", - зазначають у кіберполіції.

Наголошується, що з моменту компрометації до моменту фактичного зняття коштів може проходити не один тиждень, тож спеціалісти рекомендують періодично змінювати PIN-код банківської картки.

Також такі дії рекомендовано проводити після повернення із закордонної поїздки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-