Рада посилила відповідальність за наругу над могилами захисників України

Рада посилила відповідальність за наругу над могилами захисників України

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила законопроект №9217, яким пропонується збільшити штрафи за незаконне носіння військової форми та посилити кримінальну відповідальність за руйнування місць поховання захисників України.

Про це у Facebook повідомила міністр у справах ветеранів Ірина Фріз.

"Дякую парламенту України за ухвалення законопроекту 9217, яким вводиться кримінальна відповідальність за осквернення або руйнування пам’ятника, спорудженого в пам’ять тих осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, брали участь у Революції Гідності та в пам’ять борців за незалежність України у XX столітті", - написала вона.

Фріз нагадала, що стала співавтором цієї законодавчої ініціативи ще за своєї каденції народного депутата.

"Вважаю, що збільшення інформації про знищення, паплюження, облитися краскою тощо пам’ятних знаків на честь наших захисників, потребує не лише засудження публічного, а й відповідного кримінального впровадження з винесенням судового вироку всім вандалам", - відмітила міністр.

Фріз наголосила, що пам`ять про українських героїв, які пожертвували своїм життям, потребує саме державного захисту.

Читайте також: Фріз закликала ветеранів долучатись до збірної Invictus Games

Як повідомляв Укрінформ, законопроект №9217 "Про внесення змін до КУпаП та ККУ щодо відповідальності за незаконні дії стосовно державних нагород, незаконне носіння військової форми одягу та наругу над місцем поховання захисника суверенітету та територіальної цілісності України та деяких інших осіб" зареєстровано у Верховній Раді 18.10.2018. Серед авторів проекту закону зазначені Альона Шкрум, Андрій Тетерук, Олександр Третьяков та Юрій Береза.

Проект закону передбачає введення штрафу у розмірі від ста п’ятдесяти (2250 грн) до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3400 грн) за незаконне носіння військової форми ЗСУ. Водночас за осквернення або руйнування могил захисників України автори документа пропонують передбачити обмеження волі на строк від трьох до п’яти років або позбавлення волі на той самий строк.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-