За час війни на Донбасі у полон бойовиків потрапили понад 80 українських журналістів — ІМІ

За час війни на Донбасі у полон бойовиків потрапили понад 80 українських журналістів — ІМІ

Фото
Укрінформ
Про це сказала виконавчий директор ГО «Інститут масової інформації», представник в Україні міжнародної організації «Репортери без кордонів»

Оксана Романюк під час круглого столу "Свобода слова в Україні: виклики та можливі рішення" з нагоди Дня журналіста, який проходить в Укрінформі.

“За останні 5 років понад 80 українських журналістів побували в заручниках саме на території Донбасу”, - підкреслила вона.

Загалом, за словами Романюк, експерти ІМІ постійно фіксують випадки порушень свободи слова в Україні. У травні їх було виявлено 13.

Основним типом порушення прав журналістів стали випадки перешкоджання законній журналістській діяльності - 7 (квітень – 8, березень – 15, лютий – 11, січень – 7).

Також Романюк оприлюднила звернення медіаруху “Медіа за усвідомлений вибір” до Президента України Володимира Зеленського з пропозицією першочергових медіареформ.

Круглий стіл "Свобода слова в Україні: виклики та можливі рішення / Фото: Багмут Павло, Укрінформ

Як зазначається у цьому зверненні, останні п’ять років були дуже болісними для українських журналістів: вбито журналістів Павла Шеремета, Сергія Ніколаєва, у стані медичної коми зараз знаходиться черкаський журналіст Вадим Комаров, який постраждав внаслідок жорстокого нападу в Черкасах. У полоні так званої «ДНР» уже два роки перебуває журналіст Станіслав Асєєв, отримав умовний вирок та підписку про невиїзд із Криму журналіст Микола Семена, а журналіста Романа Сущенка Кремль засудив до 12 років колонії суворого режиму.

“Сотні наших колег за ці роки побували в заручниках, стали вимушеними переселенцями та постраждали через тиск і погрози внаслідок своєї професійної діяльності”, - зазначають автори звернення.

Читайте також: Порошенко - журналістам: Довіряйте лише фактам і не здавайтеся

Вони закликають главу держави до конкретних кроків щодо гарантування свободи слова та розвитку медіасфери в Україні. Сподіваються, що обрання Зеленського на посаду Президента означатиме нові перспективи для української медіагалузі, а також незворотність тих реформ, які відбулися за останні роки, зокрема щодо становлення суспільного мовлення, більшої прозорості медіавласності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-