Біля Ради - ще одна акція. Депутатів просять легалізувати медичний канабіс

Біля Ради - ще одна акція. Депутатів просять легалізувати медичний канабіс

Фото
Укрінформ
Біля стін Верховної Ради проходить акція на підтримку законопроекту №10313, у якому, зокрема, надається дозвіл на вивчення та використання медичного канабісу.
Цей законопроект мають ухвалити народні депутати сьогодні, 6 червня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Акція проходить за участі пацієнтів, лікування яких вимагає застосування препаратів з фітоканабіоїдами — активними компонентами, що містяться у коноплі.

Учасники заходу також зазначали, що використання медичного канабісу є нормальною світовою практикою, препарати на його основі дозволені у 44 країнах світу.

Читайте також: Медичний канабіс потрібен майже 2 мільйонам українців - Супрун

За словами виконавчого директора благодійного фонду “Пацієнти України” Інни Іваненко, поява легальних ліків унеможливить їхній обіг на "чорному" ринку.

“Ці ліки видаватимуть за рецептом. Вживатимуться під наглядом лікаря, який ефективно визначатиме систему лікування. Зараз ці ліки доступні на "чорному" ринку, пацієнти їх купують і приймають самовільно та безконтрольно. Медичний канабіс використовується лише як додаток до інших лікарських засобів”, - зазначила Іваненко.

Пацієнтська акція біля Верховної Ради / Фото: Шамкін Данііл, Укрінформ

Раніше в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун заявляла, що в Україні понад 2 мільйони людей з тяжкими хворобами потребують призначення медичного канабісу для полегшення свого стану, тому МОЗ виступає на надання дозволу на споживання медичного канабісу у нашій державі.

Як повідомляв Укрінформ, понад 100 народних депутатів внесли до Верховної Ради проект закону щодо забезпечення фундаментального права на життя (№ 10313). Законопроект дозволяє обіг рослин коноплі (Cannabis), що містять малі кількості наркотичних речовин, а також лікарських препаратів, вироблених з таких рослин. Зокрема, допускається їх використання у промислових, наукових і навчальних цілях, а також у медичній практиці за призначенням лікаря.

Згідно з документом, квоти на культивування канабісу, його виробництво, виготовлення і зберігання не встановлюються. Також скасовується адміністративна і кримінальна відповідальність за легальну діяльність у сфері обігу конопель та продуктів їх переробки. Одночасно обіг сортів коноплі з високим вмістом наркотичних речовин залишається забороненим, як того й вимагають міжнародні конвенції, котрі ратифікувала Україна.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-