У МОЗ назвали рейтинг неефективних розпорядників бюджетних коштів маніпулятивним

У МОЗ назвали рейтинг неефективних розпорядників бюджетних коштів маніпулятивним

Укрінформ
МОЗ вважає рейтинг неефективних розпорядників бюджетних коштів, оприлюднений Рахунковою палатою, інструментом політичних маніпуляцій громадською думкою.

Про це Укрінформу заявили у прес-службі Міністерства охорони здоров'я.

"Вибірковість уваги Рахункової палати та відсутність прозорої методології складання подібних рейтингів ставлять під сумнів професійність та політичну незалежність державного органу фінансового контролю загалом та керівництва Рахункової палати зокрема. Даний рейтинг - некоректний та маніпулятивний, бо оприлюднили його без методології його складання. Без такого роз’яснення об’єктивність оцінок і обґрунтованість рейтингу викликає сумнів, як і мотиви, з якими він був опублікований", - йдеться у повідомленні.

У МОЗ підкреслили, що рейтинг Рахункової палати, зокрема щодо МОЗ України, вибірково опирається на аудити виконання лише окремих бюджетних програм: “Лікування громадян України за кордоном” та коштів, виділених Інституту серця.

"Результати аудиту окремих програм не можуть свідчити про неефективність використання коштів платників податків Міністерством охорони здоров’я загалом. Під час проведення аудиту програм МОЗ України Рахункова палата систематично ігнорує фактичний стан справ у виконанні бюджетних програм", - наголосили у МОЗ.

Читайте також: МОЗ передала в регіони сироватку від ботулізму

Там підкреслили, що у звітах, за результатами аудиту, є численні неточності та перекручування фактів. "У 2016-2017 роках (період, за який здійснювався аудит Рахунковою палатою) фінансування програми “Лікування громадян України за кордоном” склало близько 1 млрд грн. За цією загальною сумою стоять унікальні історії 362 людей та їхніх родин. 286 млн грн, що, згідно зі звітом Рахункової палати, вважаються використаними неефективно, - це 50 індивідуальних випадків, кожен з яких має розглядатись окремо", - наполягають у МОЗ.

У відомстві підкреслили, що готові до виконання всіх законних рекомендацій Рахункової палати, якщо їх виконання буде реалістичним та відповідатиме наявним ресурсам.

"Часто рекомендації Рахункової палати створюють ризики для безперешкодної роботи щодо забезпечення пацієнтів необхідним лікуванням та препаратами. МОЗ вважає результати програми “Лікування громадян України за кордоном” в цілому успішними за час роботи команди. За 2016-2017 роки відправлено на лікування в півтора рази більше пацієнтів, ніж за попередні 6 років сукупно. Перебування пацієнтів у черзі скоротилось з року до місяців, іноді тижнів", - наголосили у МОЗ.

"Звіти Рахункової палати не вперше ставлять під ризик право на лікування людей із тяжкими онкологічними захворюваннями. Зокрема, в одному з останніх звітів аудитори рекомендували МОЗ України не закуповувати за кошти держбюджету ліків, у яких інструкція не має прямих показів до застосування для дітей («off-label»). Виконання цієї рекомендації фактично призведе до обмеження доступу до безоплатного лікування тяжкохворих дітей і зниження показника виживання пацієнтів", - попереджають у МОЗ.

Як повідомляв Укрінформ, Рахункова палата, за підсумками проведених у 2018 році аудитів, визначила найбільш неефективних розпорядників бюджетних коштів, серед яких - Міністерство інфраструктури, Міністерство охорони здоров'я (МОЗ) та Генеральна прокуратура України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-