Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Температура суспільства

Температура суспільства

Блоги
Укрінформ
Після виборів з’явився стриманий оптимізм щодо забезпечення права на мирні зібрання та зменшення правого насильства

Суспільство часто порівнюють із Системою. Власне, поняття Системи з’явилося у 19-му столітті у термодинаміці. Систему характеризують внутрішня енергія, ентропія, температура і тиск. Так от, виявилося, що всі ці поняття застосовні до українського суспільства 21-го століття.

Суспільство має свою температуру. І показником цієї температури є мітинги, демонстрації, пікети – зібрання громадян зі своїми вимогами до влади. Коли температура – кількість зібрань – підвищується (що Інститут “Республіка” зафіксував у своєму моніторингу мирних зібрань у 2012-13), то суспільство доходить до точки кипіння. Відбувається вибух – Майдан. Постмайданна влада це зрозуміла і заходилася збивати температуру.

Оскільки Конституція і громадянська кампанія “За мирний протест!” обмежили законні можливості правоохоронців протидіяти протестам, влада вирішила діяти поза законом. Починаючи з 2014 кількість судових заборон мирних зібрань різко зменшилась. Проте різко збільшилась кількість нападів на мирні зібрання з боку праворадикальних формувань. Ці напади, які супроводжувались насильством, відбувалися при бездіяльності, а то й при відвертому потуранні поліції. І, навіть, при «кураторстві» СБУ. Це дуже зручно, коли розгоном зібрань займаються не правоохоронці, а «невідомі патріоти» і «активісти».

Старий режим використовував парамілітарні угруповання як жарознижуючий засіб. Але збивання температури не виліковує хворобу. Температура – не причина, а симптом. І якщо один симптом зняти, з’явиться інший. І якщо новий мирний Майдан став неможливим через силову протидію, з’явився виборчий Майдан.

Моніторинг політично, ідеологічно, расово і гомофобськи мотивованого насильства, який з 15 жовтня 2018 проводить Інститут “Республіка”, свідчить, що протягом цього часу ультраправі, серед яких є відверті нацисти, нападали на представників національних меншин (ромів та вихідців з Кавказу), мирні зібрання з антифашистською, феміністичною тематикою, на адвокатів і художні виставки, чинили тиск на суд. Представники ультраправих звинувачуються принаймні у двох вбивствах за 2018 рік – молодого рома Давида Папа та активістки Катерини Гандзюк. Під час президентської виборчої кампанії частина ультраправих (С14, «Традиції і порядок») нападали на зібрання опозиційних кандидатів (Тимошенко, Гриценко, Вілкул). Інші («Національний корпус», який пов’язують з керівництвом МВС) нападали на зібрання прихильників попереднього Президента. Таких нападів фіксувалося від 3 до 8 на тиждень.

Але, після першого (31 березня) та другого (21 квітня) турів президентських виборів, ми зафіксували тижні, коли нападів ультраправих взагалі не було. Новий сплеск відбувся лише під час демонстрацій 9 травня – 5 випадків конфронтації й насильства за тиждень 5-11.05. Багатотисячні демонстрації 9 травня протягом останніх років стали фактично акціями протесту проти «політики історичної пам’яті», запровадженої попередньою владою. І протягом усього цього часу вони супроводжувалися нападами ультраправих та затриманнями учасників. Втім, цього року таких нападів та затримань стало менше порівняно з минулим роком та з 2017-м.

Зменшення рівня насильства у після виборчий період передусім варто пов’язувати зі зміною соціально-психологічної атмосфери в суспільстві. Ця зміна відбулася, коли тиск суспільства показав на позначку 73% тих, хто не згодний з системою, побудованою за останні 5 років. Дезорієнтація ультраправих, які були інструментом старого режиму, можливі відставки їх «кураторів» у силових структурах, розуміння, що переважна частина українців не підтримують ультраправих, призвели до спаду їх активності.

Ще один важливий момент – з початку 2019 запрацювала «поліція діалогу». Підрозділ, створений за ініціативою та за підтримки Єврокомісії, і покликаний забезпечувати позитивні зобов’язання держави щодо свободи зібрань в Україні. Саме завдяки «поліції діалогу» без суттєвих порушень відбулися зібрання 19 січня, 8 березня 2019 у Києві та 2 травня 2019 в Одесі, які у попередні роки супроводжувалися сутичками і затриманнями.

Отже, можна говорити, що після виборів з’явився стриманий оптимізм щодо забезпечення права на мирні зібрання та зменшення правого насильства. Але ця тенденція ще непевна і може змінитися. Нова влада цілком може домовитись з ультраправими і знову використовувати їх у своїх інтересах.

Насправді сподіватися, що новий Президент і поліція діалогу забезпечать нам, українцям, свободу зібрань моментально, припинять політично мотивоване насильство – дещо наївно. Право не дають. Право беруть.

Лише ми самі можемо забезпечити своє право на мирні зібрання і на безпеку від політично мотивованого насильства. Забезпечити явочним порядком. Тобто, беручи участь у мирних зібраннях з вимогами своїх прав, громадянських і соціальних – піднімаючи температуру суспільства. Але піднімаючи не до точки вибуху, а до точки переходу в інший агрегатний стан. Стан суспільства із громадянськими і соціальними правами, стан без війни. Стан об’єднаної України.   

Володимир Чемерис, правозахисник, голова правління Інституту “Республіка”

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-