У Києві проходить марш за звільнення заручників Кремля

У Києві проходить марш за звільнення заручників Кремля

Фото, відео
Укрінформ
У столиці у суботу, 1 червня, проходить марш за звільнення заручників Кремля, у якому беруть участь більше трьох сотень осіб.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Серед присутніх - представники кількох громадських організацій, багато активістів С14.

До маршу долучилися в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун, радник міністра інформаційної політики Володимир Жемчугов.

Учасники маршу тримають у руках плакати з вимогами звільнити в'язнів Кремля, є плакати "Свободу Сенцову", Free Edem Bekirov" і просто плакатами із іменами полонених, зокрема, і кримськотатарських активістів. Лунають патріотичні пісні, серед яких і пісні "Океану Ельзи".

Збиралися учасники маршу в парку Шевченка біля пам'ятника Кобзарю. Тут працювала також поліція діалогу.

Марш за звільнення заручників Кремля / Фото: Анатолій Сірик, Укрінформ

"Марш на підтримку в'язнів Кремля є суто мирним, щоб підтримати наших громадян, які в полоні. Росія - це агресор", - зазначили активісти.

Брат політв'язня Євгена Панова, якого російські окупанти звинуватили в диверсії, Ігор Котлянець оголосив вимоги активістів до української влади. Одна з них - визначити відповідальну особу, уповноваженого, який буде координувати питання звільнення заручників.

Також серед вимог - підтримка проекту закону про статус заручників. Третьою вимогою є створення координаційної ради при Адміністрації Президента, куди входитимуть, зокрема, і представники родин, де є військовополонені, правозахисники, представники відповідних міністерств і відомств, які працюють за напрямком звільнення і підтримки бранців Кремля.

"Я закликаю нинішню владу залучати народ, громадських діячів і громадську думку для збільшення спектру натиску на російську владу, на окупаційну адміністрацію, використовувати усі можливі інструменти для звільнення наших громадян" - зазначив Жемчугов.

Також активісти висловили вимогу до міжнародної спільноти - "давити особисто на президента РФ Володимира Путіна, поки не відпустить наших рідних, починати будь-яку зустріч з Путіним з цього питання".

Активісти також згадали історію бійця Нацгвардії Віталія Марківа, якого судять у Італії нібито за вбивство італійського фотокореспондента Андреа Рокеллі. "Свободу Віталію Марківу", - скандували активісти.

Від пам'ятника Шевченку колона учасників маршу пішла до офісу Міжнародного комітету Червоного Хреста.

Під офісом МКЧХ в. о. міністра охорони здоров'я Супрун зауважила, що було написано чимало листів, проведено чимало зустрічей із організацією товариства Червоного Хреста України, так само як і Міжнародного Червоного хреста - "ми вимагаємо, щоб українські лікарі мали доступ до наших військовополонених, а якщо нам не дозволять - щоб незалежні лікарі від міжнародних організацій, могли зайти і сказати, в якому стані тримають наших військовополонених".

Читайте також: У Ризі провели акцію на підтримку українських політв’язнів

"Всі наші запити є або без відповіді, або відмовлені. Я думаю, що ми, як українці, повинні вимагати за ті кошти, які ми, як держава, даємо в Міжнародний Червоний Хрест, ті демократичні країни, які підтримують Україну і вимагають звільнення наших військовополонених, повинні вимагати від Червоного Хреста, щоб дати доступ до наших військовополонених", - сказала Супрун.

Активісти скандували "Червоний хрест, працюй".

Серед вимог учасників маршу до МКЧХ - щоб надавалася допомога усім заручникам, зокрема, медична, передачі, тощо.

У свою чергу представник організації повідомив, що обговорювалося питання створення робочої групи із представниками родин полонених щодо обговорення цього питання.

Від офісу МКЧХ марш вирушив до Адміністрації Президента, скандуючи: "Мир - Донбасу, смерть - Кремлю", "Українським полоненим - волю", "Свободу Віталію Марківу", "Схід і Захід - разом".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-