«Слиш, чувак, підкинь пару сімок для війни з Європою…»

«Слиш, чувак, підкинь пару сімок для війни з Європою…»

Укрінформ
Так само, як три роки тому, тут знову – добре оплачувана та розшарювана атмосфера ненависті до всієї української влади

Герой розслідування Укрінформу Сергій Жук, який у 2016 році, сидячи в Підмосков’ї, створив фейкові акаунти для організації «третього Майдану», продовжує діяти. Якщо вірити його зламаному акаунту, він націлений «працювати» на парламентські вибори.

Днями в мою приватну пошту на ФБ написали листа. Це був хлопчина з явно фейковим акаунтом, під якими зазвичай ховаються або розвідка, або хакери, або тролі. Він дав зрозуміти, що він «не очень хороший человек» (значить, швидше друге, перша та третя групи себе не обмовляють), повідомив, що знайшов стару публікацію Укрінформу про Жука Степана – чолов’ягу, який з подачі російських спецслужб організовує бунт під виглядом українського патріота. Він сказав, що має продовження цієї історії і надав скріншоти зламаної пошти нашого «героя».

Ми не мали змоги перевірити достовірність листування, як зробили це минулого разу. Мережа ВКонтакте заблокована і погортати паблік «колорадського Жука Степана» (так ми його називали у минулій публікації) можливості не було. Ми не виключаємо, що нам могли «підкинути» матеріали закордонні спецслужби (хоча не розуміємо мети), ми не виключали, що нам могли підкинути вітчизняні спецслужби (хоча думаю, що всі вони мовчать та завмерли в очікуванні нового керівництва). Ми, зрештою, не виключаємо, що це могли підкинути штаби деяких політиків. Наприклад, коли відвертий сепаратист каже, що різниці між Порошенком та Зеленським нема, то це явно гра в ворота нового президента у очах національно-демократичної публіки. Або, коли ти бачиш на акаунті явно махрову антипорошенківську риторику і 500 перепостів, то розумієш, що оприлюднення таких текстів явно будуть на підтримку Порошенка. Та я навіть не виключила, що сам «колорадський жук» особисто скинув мені цю переписку, щоб підняти рейтинги та отримати черговий кремлівський грант на розпалення ворожнечі в Україні. Принаймні, саме цим я можу пояснити, чому ця людина, яка не так давно була на балансі та фінансуванні ФСБ, зараз клянчить сімки в Україні. Скоріш за все, – після його агентурного провалу, викликаного нашою публікацією, він потрапив в опалу і, перебуваючи в шоку, шукає собі нових спонсорів, щоб звести кінці з кінцями.

Але ми вирішили надрукувати це з кількох причин.

По-перше, стилістика спілкування дуже нагадує нашого старого «друга». Я перечитала сотні його листів з його особистого листування. І думаю, що зламати акаунти – це швидше, ніж підробити стиль спілкування конкретної особи.

По-друге, воно не містить персональних звинувачень когось і нікого не дискредитує, тож ми не бачимо мотивів використовувати нас для цієї мети.

По-третє, Інтернет зламаних акаунтів – це океан, де плавають люди із найрізноманітнішою мотивацією. Тож, деколи їм можна довіряти. А деколи, навіть не довіряючи, можна оприлюднити, бо є ймовірність, що це виявиться правдою. Паралельно ми звертаємося до Служби безпеки України з проханням перевірити надруковану інформацію та повідомляємо, що той, хто надав, сказав, що має другу частину, де обговорюється бот-мережа, яка більша, ніж у кремлеботів; каже, що вона смачніша та обіцяє продати. І якщо весь злам правдивий, то ми маємо допомогти самим собі закрити акаунти.

А тепер – конкретно про нашого «героя». Сергій Жук (реальне ім’я) або Степан Мазура (так він фігурував) продовжує вести акаунт із непоганою відвідуваністю.

Ось таке листування. Паблік «Українські націонал-патріоти» у Фейсбуці й далі існує. Там і надалі триває нагнітання істерії ненависті.

Що звертає увагу в цьому діалозі? Так само, як три роки тому, тут добре оплачувана та розшарювана атмосфера ненависті до всієї української влади. Наче нічого не змінилося за три роки після нашого першого розслідування, тільки прямих закликів до третього майдану нема.

Я розумію, що на п’ятому році війни, після всіх розчарувань, дії таких диверсантів, оці тексти – не викликають такого обурення. Наче всі звикли до градусу ненависті, який і далі підігрівається московськими «голодранцями» (як вони про себе кажуть).

Щогодини повторювана ненависть, фото шибениць, де має висіти українська влада, розбитий новий міст, який наче «розпиляли» (ну, але куди їм до нас, до відкатопроводів московських голодранців), і навіть злість щодо Порошенка, який «обдурив» Філарета.

Одним словом, вони продовжують руйнувати наш мир. І в цій історії мені найбільш цікаво, чи подарував Роман, який живе на території України, пару сімок? І чи багато таких романів, які готові віддати сімки для фейкових акаунтів. Адже це – закладка мін у нашому домі.

Лана Самохвалова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-