Присутність МП шкодить інтересам української нації - Вселенський патріарх

Присутність МП шкодить інтересам української нації - Вселенський патріарх

Укрінформ
Втручання Росії, зокрема РПЦ, у релігійні справи українського православ'я завдає шкоди інтересам української нації.

На цьому наголосив Вселенський патріарх Варфоломій в інтерв’ю болгарському Інформаційному агентству БГНЕС, яке публікує “Главком”.

“...Не забувайте про останні соціально-політичні зміни, які створили нові умови. Окрім незалежності країни та створення нової держави Україна у 1991 році, після анексії Криму в 2014 році умови для російської присутності в Україні стали ще складнішими. Шокуючі політичні події, через які були сформовані нові, зовсім інші геополітичні умови, зробили присутність Московського патріархату (в Україні – ред.) небажаною і такою, що завдає шкоди інтересам української нації і єдності українського народу. З цієї причини цілком зрозуміло, чому велика частина українського народу бажає церковного звільнення від церкви, яка допомагає або навіть служить інтересам держави, яка перебуває в конфлікті з Україною”, - наголосив патріарх Варфоломій.

Читайте також: У Вселенському патріархаті на заяву Філарета відповіли: "Одна брехня" - ЗМІ

Водночас він зазначив, що українському народу необхідно було надати автокефалію і церковну незалежність – те, що він прагнув отримати протягом століть.

“Автокефалія, надана Українській церкві Вселенським патріархатом, дає можливість на внутрішнє самоврядування, яке завжди підтримує розвиток місцевої церкви”, - сказав Вселенський патріарх.

Як повідомляв Укрінформ, у грудні 2018 року в Києві відбувся об'єднавчий церковний Собор, на якому створили ПЦУ та обрали її предстоятелем митрополита Епіфанія, який на той момент був намісником предстоятеля УПЦ КП Філарета. Під час Собору до складу новоствореної церкви увійшли Українська православна церква Київського патріархату, Українська автокефальна православна церква та окремі єпископи УПЦ Московського патріархату.

На початку січня 2019 року новостворена церква отримала Томос про автокефалію від Вселенського патріарха.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-