Затримання неповнолітніх у Рівному: поліцейські грають з вогнем

Затримання неповнолітніх у Рівному: поліцейські грають з вогнем

Аналітика
Укрінформ
За мирні пікети та плакати проти влади у відділок можуть забрати, ще й протокол “зліпити”. Копіюємо агресора?

Дії рівненських поліцейських, які затримали місцевих жителів 20-річного хлопця та 16-річну дівчину за пікет з плакатами про вимогу імпічменту президента, зі складанням на обох (зокрема, й на батьків) адмінпротоколів – зчинили справжню бурю протесту в українському сегменті соцмережі Фейсбук. Молодих людей врешті відпустили. І минуло три доби та пристрасті лише підсилюються. Користувачі, зокрема, натякають на схожість поведінки рівненських правоохоронців у цій ситуації на дії їхніх колег в сусідній Росії.

До того ж на події у Рівному в уже традиційному для себе стилі (тобто, у Фейсбуці) відреагував Президент Володимир Зеленський: “З’ясував ситуацію щодо нібито затримання хлопця та дівчини, які влаштували проти мене протест у Рівному. Ніякого затримання не було, але правоохоронці могли б діяти м’якше. В поліції проведуть службову перевірку. Закликаю МВС не вживати заходів проти політичних протестувальників, якщо люди не порушують правопорядок. Критики не боюся”. На що дівчина відреагувала досить бурхливо.

Тож, що і як відбулося 25 травня в місті Рівне — Укрінформ спробував з’ясувати.

А почалося все так: свідчення неповнолітньої протестувальниці

Схоже, реакція президента на затримання поліцейських здивувала неповнолітню протестувальницю Дарину Коцюрубу: “Я просто не розумію, чому він написав, що нас не затримували. Нам казали, що ми затримані, це було дуже грубо”, - написала дівчина в мережі. В коментарі журналістам UA: Рівне вона розповіла про причини їхнього протесту. “Мене і мого друга особисто не задовільнили призначення кварталівців на державні посади і призначення люстрованих нещодавно людей на державні посади і виступи президента російською мовою на території України, – пояснює Дарина Коцюруба, – це головні причини. У нас було писало на плакатах «Україна – поза законом», «імпічмент президенту», «не кумівство, а по-братськи» тощо.”

За словами дівчини, під час пікету деякі перехожі погрожували молодим протестувальникам: фізичною розправою, побиттям... Через майже годину до них підійшов правоохоронець, який провівши із ними коротку бесіду, запропонував пройти у відділок для дачі пояснень.

“Коли я запитала чи будуть на нас складати адмінпротокол він сказав, що ні, не будуть”, – розповідає дівчина.

А далі 16-річна рівнянка розповідає про жорстоке поводження з нею у відділку поліції. Публікуємо невелику, найбільш емоційну частину. Без купюр (з повним текстом можна ознайомитися ТУТ).

“Мені нічого не сказали, вільна я чи ні. Я сиділа в холі близько двох годин після того, як мене туди привели. Я встигала за цей час вийти в магазин за кавою і за водою, мені ніхто не казав ні слова, а потім спустилася жіночка – Паламарчук Ганна, мені здається, яка почала казати мені в грубій формі, щоб я підходила до неї і йшла на гору для дачі показань. Я не пішла, а вийшла на вулицю, тому що була без матері і не була особою затриманою. Вона почала мені перегороджувати дорогу. Я не могла пройти. Вона почала кричати на мене. Вона почала дзвонити своєму «головному», як вона сказала. Він прийшов і сказав мені, що я все таки затримана. Вони кричали на мене, психологічно тисли. Ця пані, вона декілька разів говорила мені, що я псую їй сьогодні день... Згодом мене повели нагору, туди, де вже дві години сидів мій друг Роман. Коли я сказала, що мене не мають тут тримати більше трьох годин без матері, через деякий час підійшов "головний", якому раніше телефонувала пані Ганна, і я краєм вуха почула в кутку кімнати розмову (пряма цитата): "Якщо знайдуть наркотики, то і три доби можна тримати..." ...Після цього я притисла до себе свою сумку і замкнула кишені. Мені стало ще страшніше, мене далі охопила істерика. Через хвилину "головний" підійшов до мене з дуже старою книжкою в руках, ткнув мені пальцем у 185 статтю, частину першу, сказавши, що по ній я і буду відповідати. Після цього він покинув кімнату, лишивши мене з пані Ганною та пані Анастасією. Я продовжувала плакати, пані Ганна продовжувала на мене давити. Говорилося про два адмінпротоколи і навіть про кримінальну відповідальність "за повалення конституційного ладу" мною, дитиною 16-ти років”.

...З відділку Дарину забирала її мама. Але інцидент далеко не вичерпаний – дівчині надходять погрози через мережу. “Мені бажають померти від раку, катувань, смерті, побиття. Називають мене повією та алкоголічкою. Ображають мою зовнішність, яку я не вибирала. Я морально спустошена. Мені страшно і я не знаю, що буде далі. Не хочу знати”, – пише дівчина на своїй сторінці у Фейсбук.

Версія правоохоронців: протестувальників “не затримували”, а “запросили”

Того ж дня заступник начальника Рівненського міськвідділу поліції Іван Теліга виклав свою версію подій: “До нас звернулися громадяни про те, що двоє осіб здійснюють мітинг на Майдані незалежності з метою дискредитації президента України Володимира Зеленського. Під час перевірки даної інформації було виявлено одну неповнолітню дівчину 16 років та хлопця 20 років, в яких були чотири плакати, ними ж намальовані. Даних громадян було запрошено до Рівненського відділу поліції, після чого при проведенні перевірки було складено адміністративні протоколи за статтею 185-1 (на обох протестувальників і на матір Дарини), тобто неповідомлення відповідних органів при проведенні мітингів демонстрацій і так далі.

Своєю чергою, начальник поліції Рівного Василь Зелінський сказав, що дівчину і хлопця «не затримували, а запросили» відвідати відділок для складання матеріалів про адмінправопорушення.

Через добу, 26 травня, у Національній поліції повідомили, що проведуть службову перевірку дій поліцейських під час інциденту у Рівному. Про це в коментарі Укрінформу заявив речник Національної поліції Ярослав Тракало.

Ярослав Тракало
Ярослав Тракало

За його словами, працівники поліції діяли в рамках покладених на них обов‘язків, однак у цьому випадку могли застосувати й м’якші методи впливу, наприклад, провести профілактично-роз‘яснювальну бесіду і винести усне попередження.

“Чому поліцейські не вчинили так – це обов'язково вивчать. Керівництво поліції Рівненської області вже ініціювало проведення службової перевірки. Вивчать, зокрема, обставини цієї ситуації і чи справді було потрібно запрошувати цих осіб до відділку поліції для складання адмінматеріалів”, – уточнив Тракало.

Водночас речник Нацполіції поінформував, що з особовим складом поліції проведуть роз’яснювальну роботу на предмет методів комунікації з громадянами про роз‘яснення дотримання ними вимог законодавства.

Правозахисник: поліцейські поводилися не етично, затримали незаконно та з численними порушеннями

За правовим роз’ясненням Укрінформ звернувся до Михайла Лебедя, члена правління ГО «Правозахисна Ініціатива». Публікуємо його коментар без скорочення та змін.

“Затримання дітей за мирний протест було незаконним і відбувалося з численними порушеннями. З ними грубо поводились, лякали. Також працівники поліції заборонили робити відеофіксацію їхніх дій, що є явною ознакою зловживання владою. Законних підстав для затримання не було, оскільки неповідомлення про намір провести мирне зібрання в Україні не є правопорушенням, а обов'язок повідомляти владу не є імперативним.

Протокол про "неналежне виховання" дочки, який склали на матір неповнолітньої протестувальниці, є взагалі абсурдним з позиції права. Місцеві очільники і спікери поліції взагалі використовують російський дискурс про "несанкціоновані" мітинги, що не відповідає українському законодавству. Підсумовуючи, скажу, що є всі підстави стверджувати, що в місті Рівне, звичайно, не всі, але частина працівників поліції політизувалися, і таким чином вислужуються перед новою владою. Підтверджує це і той факт, що під час другого туру президентських виборів рівненська поліція теж дозволяла собі зайвого щодо противників одного з кандидатів, який пізніше став президентом”.

Щодо правоохоронців, то, за словами Михайла Лебедя, швидше за все, їм загрожує звільнення або інше дисциплінарне покарання.

Михайло Лебедь, юрист, правозахисник
Михайло Лебедь, правозахисник

“Хоча, безперечно, рівненські поліцейські скоїли й кримінальні злочини під час "приборкання" молодих протестувальників. Зараз над цим працює група правозахисників та активістів, які допомагають протестувальникам і їх батькам. Готуємо заяву до Державного бюро розслідувань”, - переконує він.

Власне, правозахисник також розповів, що і як можна зробити, аби унеможливити подібні інциденти в майбутньому, зокрема, не тільки щодо права на мирний протест неповнолітніх, але й загалом усіх українських громадян.

“В цієї проблеми є декілька причин. По-перше, це політизація поліції, яка, насправді, почалася задовго до виборів, і при кожному новому міністрові внутрішніх справ змінює вектори. По-друге, це загалом провалена поліцейська реформа. "Нова" поліція зловживає повноваженнями приблизно так само часто, як і "стара" міліція. Різниця лише в тому, що після Революції Гідності громадський контроль над правоохоронцями збільшився. По-третє, існує системна проблема - радянська стаття 1988 року про порушення неіснуючого "порядку проведення" мітингів. Європейський суд з прав людини двічі закликав Україну не використовувати її. Тобто за це не можна не те, що штрафувати чи саджати, а й навіть затримувати. Але попри те, що в судах по цій статті люди стабільно виграють, а кількість випадків затримань після Революції в рази зменшилась, поліція час від часу все одно використовує спірну ст. 185-1 КУпАП. Хоча б просто тому, що поліцейських цьому вчать у профільних навчальних закладах”, – наголошує Лебедь. І додав: “На цьому тижні в парламенті має розглядатись законопроект № 10081, розроблений нардепами спільно з правозахисниками. Актуалізували цей законопроект як раз рівненські події. Хоча, спроби прибрати ст. 185-1 з українського законодавства тривають чи не з 2011 року. Маю надію, на цьому тижні українці нарешті позбудуться цього радянського рудимента, прийнявши згаданий документ за основу та в цілому”.

А тим часом, свобода – наша релігія

У Фейсбуці набирає обертів флешмоб під хештегом “підтримую_Дашу_Коц”. Небайдужі користувачі висловлюють свою підтримку 16-річній рівнянці: “Тримайся! Ти не одна!”, “Захоплює твій вчинок і сміливість!”, “Прорвемося!” “З тобою всі прогресивні українці. Свобода слова – це те, що ми не віддамо!” тощо.

Ми ж уважно відстежуватимемо подальший перебіг подій. Зокрема, в оцінці Міністерством внутрішніх справ неправомірності дій рівненських поліцейських щодо неповнолітньої Дарини. А також – у вирішенні цього питання українськими парламентарями: на сьогоднішньому засіданні погоджувальної ради віце-спікер ВР Ірина Геращенко запропонувала включити у порядок денний законопроект №10081, який посилить право українських громадян на мирний протест.

Мирослав Ліскович. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-