Визнання Голодомору геноцидом: у Бундестаг передали ще 13 тисяч підписів українців

Визнання Голодомору геноцидом: у Бундестаг передали ще 13 тисяч підписів українців

Укрінформ
До комітету німецького парламенту з петицій передано додатково 13 тисяч “паперових” підписів на підтримку петиції про визнання Німеччиною геноцидом Голодомору 1932-1933 рр. в Україні.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Коробку з 13 тисячами зібраних в Україні підписів напередодні передали диппоштою до посольства України у ФРН. А сьогодні посольство та активісти передали її до комітету німецького парламенту з петицій.

Шанси на те, що Німеччина таки визнає Голодомор актом геноциду проти українського народу не дуже великі, визнає посол України в ФРН Андрій Мельник.

"Шанси насправді невисокі. Проблема в тому, що парламент запитає уряд, уряд запитає науковців, а науковці, навіть ті, які нас знають і розуміють, на жаль, дотримуються такої думки, що це був страшний злочин, трагедія, але напевно не геноцид", - розповів дипломат у коментарі Укрінформу.

Що стосується власне процедури, то, за словами Мельника, багато що залежатиме від комітету з питань петицій. Його зараз очолює депутат від ХДС Маріан Вендт, з яким дипломати мають гарні взаємини, отже "намагатимуться зробити так, щоби нашу петицію не "закопали" з формальних причин, щоби вона дійшла до обговорення".

Але, переконаний Мельник, це — питання часу, роботу треба продовжувати, навіть якщо зараз шанси й невеликі. Політично тема піднімається постійно, на всіх рівнях, але поки ще момент не настав. Аргумент, який наводять німці, такий, що це їх не стосується. "Але з часом їх аргумент не спрацює, оскільки це - злочин, який не має строку давності. Потрібний час і терпіння. Навіть якщо обговорення буде безуспішним, це теж буде плюс, тема буде дискутуватися, люди будуть дізнаватися", - підкреслив Мельник.

Посол також зауважив, що добре, що ініціатива йшла від громадськості, а дипломати її підтримують.

Понеділок, 27 травня, є останнім днем, коли під петицією можна поставити електронний підпис (до 00:00 годин).

Наступними кроками стане підрахунок у Комітеті всіх голосів, на що в цього органу є 4 тижні. Потім буде вирішуватися, чи варто виносити питання на обговорення Бундестагу (це може тривати кілька місяців). Якщо так, то парламентарії будуть проводити обговорення.

Читайте також: Петиція про Голодомор на сайті бундестагу набрала необхідну кількість голосів

Як повідомляв Укрінформ, ініціаторами петиції виступили українські активісти Мюнхена. Інтерв'ю з одною з них, Наталією Ткачук, яка подавала петицію, читайте на сайті Укрінформу незабаром.

Станом на ранок понеділка петиція про визнання Голодомору геноцидом на сайті Бундестагу набрала понад 53 тисячі підписів. (Щоб поставити питання про розгляд звернення має набрати 50 тисяч голосів). Підписи надходили з різних країн і континентів. Законодавство ФРН дозволяє збір підписів на підтримку петицій незалежно від того, громадянами якої країни є підписанти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-