Частина українських моряків з танкера Sea Shark завтра повернеться додому

Частина українських моряків з танкера Sea Shark завтра повернеться додому

Фото
Укрінформ
У понеділок, 27 травня, в Україну повертаються п'ятеро моряків зі складу екіпажу затриманого в грудні в Єгипті нафтового танкера Sea Shark.

Про це Укрінформу повідомили з благодійної організації "Ассоль".

"П'ять українських моряків зі складу команди затриманого в грудні минулого року в Єгипті танкера Sea Shark в понеділок повертаються на батьківщину", - йдеться в прес-релізі.

Повідомляється, що вони прилетять до Одеси рано вранці 27 травня, транзитом через Стамбул.

Решта 12 українців, включаючи капітана, чекають оформлення документів і відправки додому. В цілому екіпаж складався з 17 українців, двох кримських моряків, 11 громадян Індії, Філіппін і Шрі-Ланки, а також громадянина Азербайджану.

За інформацією команди, танкер з вантажем сирої нафти було затримано ВМФ Єгипту через ненавмисний і випадковий вхід в територіальні води Єгипту 18 грудня 2018 року. Було пред'явлено позов за перетин вод Єгипту на 56 мільйонів доларів. Власник судна і фрахтувальник вели переговори з флотом Єгипту, щоб звільнити судно і організувати зміну екіпажу.

Але 19 травня від екіпажу надійшла інформація, що танкер планується перемістити в невідомому напрямку. Представники ВМС оголосили про розвантаження судна з обмеженням руху екіпажу. За словами капітана, офіцери флоту Єгипту погрожували зброєю команді. Вони наказали екіпажу розділитися на дві групи і зібратися в двох приміщеннях. При цьому, як стверджується, військові відмовилися допускати лікаря до членів команди, які скаржилися на погане самопочуття.

Читайте також: Повернення моряків може стати сигналом про готовність РФ до діалогу - Зеленський

У той же день 10 моряків, серед яких п'ятеро українців, були переміщені на іншу військову базу, а після проходження всіх формальностей, під контролем дипломатичних служб України та інших держав, чиї громадяни входили в цю групу, їх було поміщено в готель.

При цьому ВМС Єгипту, утримуючи решту екіпажу на судні, своїми силами перегнали танкер і вивантажили нафту, після чого чергова частина моряків була знята з борту, вони чекають оформлення документів і відправки додому.

"Пізно ввечері 25 травня надійшла інформація, що решта екіпажу разом з українським капітаном була звільнена і направляється в готель. Всі вони очікують оформлення документів і повернення додому", - йдеться в прес-релізі.

Фото: facebook.com/assol.fund

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-