В українських судах можуть з’явитися сучасні кімнати для анонімних свідчень

В українських судах можуть з’явитися сучасні кімнати для анонімних свідчень

Укрінформ
Міністерство регіонального розвитку вивчає можливість проектування в судах сучасних кімнат для надання анонімних свідчень. Приміщення мають бути облаштовані спеціальним обладнанням, екраном з приховуванням зображення та зміною голосу свідків, які знаходяться під захистом – таємних свідків.

Про це повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе у Facebook.

“Певен, що ви бачили такі кімнати у кіно. В реальному житті за кордоном для допитів таємних свідків під час розгляду справ у судах зазвичай використовуються ці кімнати зі спеціальним обладнанням, яке приховує зображення та змінює голос. Це важливо для безпеки, захисту та конфіденційності тих людей, які надають свідчення. Зараз ми оновлюємо державні будівельні норми щодо проектування судів. І однією з пропозицій змін до цих норм є обов’язкове влаштування окремої сучасної кімнати, де свідки, які знаходяться під захистом (таємні свідки), зможуть надавати анонімні свідчення. Щоб там було все необхідне обладнання для можливості приховування зображення, зміни голосу та дотримані необхідні вимоги для безпеки та конфіденційності свідків”, - написав Парцхаладзе.

Він зауважив, що у чинних нормах є вимоги до проектування окремої кімнати для свідків, яка має бути обладнана телефонним та відеозв’язком. “Проте це зовсім не ті умови та обладнання, якими мають бути забезпечені сучасні суди. З цього приводу нам треба ретельно вивчати іноземний досвід, брати його за основу, адаптувати до українських реалій та впроваджувати”, - додав Парцхаладзе.

Читайте також: В Україні дозволять зводити хмарочоси заввишки до 150 метрів

ДБН В.2.2-26:2010 “Будинки і споруди. Суди” встановлює вимоги до проектування нових і реконструкції існуючих будинків під суди, а також приміщень судів, вбудованих у будинки іншого призначення.

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-