Філарет єдиний не підписався під рішенням Синоду ПЦУ - Епіфаній

Філарет єдиний не підписався під рішенням Синоду ПЦУ - Епіфаній

Фото, відео
Укрінформ
Митрополит Київський і всієї України Епіфаній заявив, що Православна церква України і надалі керуватиметься священним писанням і Статутом, прийнятим 15 грудня 2018 року на Об’єднавчому соборі.

Про це він заявив після Синоду, який проходив 24 травня в Будинку Митрополита, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Також Синодом було засвідчено, що у своєму подальшому житті і діяльності Помісна православна церква буде керуватися священним переданням, священним писанням і тим Статутом, який був прийнятий 15 грудня тут, у стінах Софії Київської", - сказав Епіфаній.

Він зазначив, що члени Синоду практично були одностайні в попередніх рішеннях, але останнє рішення (щодо Статуту і підтримки Епіфанія - ред.) було не підписано тільки одним членом Синоду - Патріархом Філаретом.

Як повідомляв Укрінформ, у грудні 2018 року в Києві відбувся об'єднавчий церковний Собор, на якому створили ПЦУ та обрали її предстоятелем митрополита Епіфанія, який на той момент був намісником предстоятеля УПЦ КП Філарета.

Під час Собору до складу новоствореної церкви увійшли Українська православна церква Київського патріархату, Українська автокефальна православна церква та окремі єпископи УПЦ Московського патріархату.

Читайте також: У Православній церкві України вже близько 7 тисяч парафій

На початку січня 2019 року новостворена церква отримала Томос про автокефалію від Вселенського патріарха. Однак 14 травня почесний патріарх Філарет оприлюднив звернення, у якому оголосив, що Київський патріархат продовжує існувати, а він залишається чинним патріархом.

Також Філарет додав, що Епіфаній порушує домовленості, нібито досягнуті на об'єднавчому Соборі 15 грудня, що призвело до двовладдя у ПЦУ. За його словами, Епіфаній має нести відповідальність за зовнішнє представництво церкви, а патріарх - за внутрішнє церковне життя в Україні.

15 травня Філарет на прес-конференції заявив, що не висував би Епіфанія на пост предстоятеля ПЦУ, якби знав, що в церкві між ними виникне розділення.

Фото: Данііл Шамкін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-