Кабмін затвердив угоду з Німеччиною про соцзахист та страхування

Кабмін затвердив угоду з Німеччиною про соцзахист та страхування

Укрінформ
Кабінет міністрів ухвалив проект постанови про затвердження Домовленості щодо реалізації Угоди між Україною та Німеччиною про соціальне забезпечення.

Відповідне рішення було ухвалене на засіданні уряду 22 травня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Зазначена постанова спрямована на забезпечення застосування механізму імплементації Угоди між Україною та Федеративною Республікою Німеччина про соціальне забезпечення, зокрема, в частині процедур виплати грошової допомоги та її статистичного обліку і призначення пенсій з урахуванням стажу, набутого відповідно до законодавства України та Німеччини.

Документ містить регулювання щодо уникнення подвійного страхування в обох країнах. Так, для працівників, а також їхніх роботодавців, головним чином, діють норми законодавства тієї держави, в якій по факту здійснюється трудова діяльність. Для працівників, що тимчасово задіяні в іншій країні, забезпечується, що вони можуть залишатися інтегрованими в систему соціального страхування тієї країни, де вони працювали до того.

Зазначається, що через масштабні та інтенсивні зовнішньоекономічні відносини Німеччини з Україною підписання відповідає інтересам обох сторін, оскільки угода може полегшити обопільне інвестування і, таким чином, посприяти створенню робочих місць.

Читайте також: Україна і Туреччина узгодили більшість пунктів угоди про соцзахист

Крім того, угода передбачає необмежений переказ пенсій в іншу Договірну державу (принцип експорту виплат). Передумови для набуття права на пенсію можуть виконуватися через спільне підсумовування набутого в обох державах страхового стажу (накопичення мінімального пенсійного стажу). Також у галузі страхування у разі нещасного випадку Угода є також основою для того, щоб виплати могли здійснюватися в необмеженому обсязі в іншу договірну державу.

Як повідомлялося, 7 листопада 2018 року відбулася церемонія укладання Угоди між Україною та ФРН про соціальне забезпечення та Домовленості щодо реалізації Угоди між Україною та ФРН про соціальне забезпечення.

Предметом правового регулювання Угоди для України є загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, для виплати пенсій та іншої грошової допомоги; загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.

Предметом правового регулювання Угоди для ФРН є страхування у разі нещасного випадку для виплати пенсій та іншої грошової допомоги; пенсійне страхування; додаткове страхування працівників гірничо-металургійних підприємств; забезпечення за віком для фермерів.

Укладання Угоди стало першим кроком на шляху до її імплементації, наступним кроком є здійснення внутрішньодержавних процедур для набуття нею чинності. В Україні Угода підлягає ратифікації Верховною Радою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-