МОН розробило новий порядок організації інклюзивного навчання в школах

МОН розробило новий порядок організації інклюзивного навчання в школах

Укрінформ
Міністерство освіти та науки винесло на громадське обговорення проект постанови Кабінету міністрів про затвердження порядку організації інклюзивного навчання в школах.

Відповідний документ оприлюднений на сайті міністерства.

"Даний проект є осучасненою редакцією постанови Кабінету міністрів України від 15 серпня 2011 р. № 872 «Про затвердження Порядку організації інклюзивного навчання у загальноосвітніх навчальних закладах». Нова редакція направлена на вдосконалення механізму організації інклюзивного навчання учнів з особливими освітніми потребами, що здобувають загальну середню освіту, надає додаткові можливості для дотримання прав осіб з особливими освітніми потребами на освіту", - йдеться у повідомленні на сайті.

Зокрема порядком передбачається, що заклади загальної середньої освіти мають створити інклюзивне освітнє середовище з урахуванням вимог універсального дизайну для організації навчання осіб з особливими освітніми потребами, а саме: привести території закладу, будівель та приміщень у відповідність до вимог державних будівельних норм щодо доступності; забезпечити необхідними навчально-методичними і наочно-дидактичними посібниками та допоміжними засобами навчання відповідно до потреб здобувачів освіти; облаштувати ресурсні кімнати; забезпечити освітній процес необхідними працівниками відповідно до потреб здобувачів освіти з особливими освітніми потребами.

Порядком передбачається, що особи з особливими освітніми потребами можуть розпочинати здобуття початкової освіти пізніше шести років.

Читайте також: Міносвіти шукає керівника для Антарктичного центру

Зарахування дитини з особливими освітніми потребами здійснюється на підставі заяви одного з батьків або законних представників дитини чи повнолітньої особи, поданої особисто, та висновку інклюзивно-ресурсного центру про комплексну психолого-педагогічну оцінку розвитку дитини.

Утворення інклюзивного класу в закладі освіти та припинення його роботи регулюється наказом керівника закладу. У разі потреби, для учнів з особливими освітніми потребами може бути складено індивідуальний навчальний план.

Діти з особливими освітніми потребами за заявою батьків або інших законних представників дитини можуть бути зараховані до групи подовженого дня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-