У Биківні, ймовірно, поховані до 100 тисяч жертв репресій - Порошенко

У Биківні, ймовірно, поховані до 100 тисяч жертв репресій - Порошенко

Відео
Укрінформ
У Биківнянському лісі в часи великого терору закатовано, за даними науковців, 30-35 тисяч осіб, за іншими оцінками - до 100 тисяч.
Про це сказав Президент України Петро Порошенко, виступаючи на церемонії вшанування жертв політичних репресій на території Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили», повідомляє кореспондент Укрінформу.

"За даними науковців, може йтися про 30-35 тисяч загиблих, які поховані у Биківнянському лісі. За деякими оцінками - до 100 тисяч. «Спеціальні потреби» - так закамуфлювали більшовики мету виділення цієї земельної ділянки. Це рішення збереглося в архівах. Спеціальна потреба вбивати", - сказав Порошенко.

Він зауважив, що, перебуваючи у Биківні, у скорботному і святому місці, мимоволі прислухаєшся до тиші. Тут покояться тисячі й тисячі закатованих, вбитих невинних жертв, яких розстрілювали і потай ховали, намагаючись зробити так, щоб навіть місцеві жителі нічого не знали про ці страшні злочини, зазначив Президент.

Читайте також: Україна пам'ятає і вшановує жертв політичних репресій - Президент

Він нагадав, що комуністична влада на десятиліття прикрила ті події щільною ковдрою неправди і таємничості, і лише завдяки активності громадськості, активності дисидентів свого часу стала збиратися і оприлюднюватися перша інформація. І вже в незалежній Україні, за словами Порошенка, стали зрозумілими масштаби цього жахіття, яке творилося у Биківнянському лісі, що заслуговує на те, аби бути названим "українським некрополем".

"Українська інтелігенція, державні і релігійні діячі, жертви так званих чисток, колишні військовополонені, представники польського, німецького, болгарського, литовського і багатьох інших народів - перелік категорій людей, які знайшли тут свій останній спочинок, є дуже довгий", - наголосив Президент.

Він нагадав, що у Биківнянському лісі покояться такі відомі особистості свого часу, як художник Михайло Бойчук, письменники Майк Йогансен і Михайль Семенко, митрополит Василь Липківський та багато, багато інших відомих, і, на жаль, досі не встановлених людей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-