Українці сьогодні відзначають День Європи

Українці сьогодні відзначають День Європи

Укрінформ
У суботу, 18 травня, в Україні відзначають День Європи - як день спільних цінностей та спільної історії всіх націй континенту.

Це свято відзначається в нашій країні на державному рівні з 2003 року згідно з Указом Президента "Про День Європи".

Варто зазначити, що в Україні День Європи святкують щорічно кожної третьої суботи травня, а в країнах Європейського Союзу - 9 травня. Прикметно, що Україна – єдина держава не член ЄС, у якій на державному рівні відзначається це свято.

Цього дня традиційно відбувається багато різноманітних тематичних заходів у столиці та інших українських містах.

Зокрема, у Києві 18 травня о 13:00 розпочнеться церемонія відкриття Дня Європи за участю керівництва держави, столиці, Представництва ЄС в Україні, держав-країн членів ЄС, акредитованих в Україні.

Як повідомляють у КМДА, цього року темою свята обрано 1000-річчя з початку правління Великого князя Київської Русі-України Ярослава Мудрого. Його доньки, королеви країн Європи, символізуватимуть експозиції європейських країн на Михайлівській площі.

Так, гості зможуть завітати на острівці Північної Європи (Данія, Фінляндія, Швеція, Латвія, Литва, Естонія), Західної Європи (Австрія, Бельгія, Нідерланди, Німеччина, Франція), Східної та Південної Європи (Польща, Україна, Чехія, Словаччина, Чорногорія, Угорщина, Кіпр, Словенія, Хорватія), Північно-Західної Європи (Велика Британія). Посольства цих держав представлять інформацію про свої країни, на головній сцені будуть виступати творчі колективи різних країн.

Серед заходів, які плануються на День Європи, - також просвітницький проект "Ренесанс Острозької академії в європейському контексті", який продемонструє нерозривність європейських гуманітарних традицій з українськими.

Читайте також: У День Європи до Києва завітає Євробус

У парку Тараса Шевченка відбудеться фестиваль "ГБ Фест" у рамках інформаційної кампанії Громадського бюджету 2020 року. На цьому заході киян інформуватимуть про інструменти взаємодії між громадою і владою, а також презентують результати проектів, які вже були реалізовані в столиці.

На Співочому полі в Печерському ландшафтному парку цього дня відбудеться 14-й міський конкурс серед випускників 11-х класів "Київський вальс -2019".

Також відбудеться Moto Open Fest, який розпочнеться автопробігом від Хрещатика до острова Муромець. Фестиваль продовжиться рок-концертом, хед-лайнером цього року буде британський рок-гурт Nazareth.

На Контрактовій площі на Подолі 17 та 19 травня відбудеться Національно-культурний фестиваль "Київ Клезмер Фест", присвячений клезмерській жанровій музиці, її впливу на європейські музичні сцени.

Оскільки День Європи в цьому році проводиться в День пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу у 1944 році, то 12-й годині на Михайлівській площі відбудеться хвилина мовчання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-