Рада внесла зміни в закон про Держбюро розслідувань

Рада внесла зміни в закон про Держбюро розслідувань

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила закон щодо удосконалення діяльності Державного бюро розслідувань.

За ухвалення відповідного рішення проголосували 277 народних депутатів при мінімально необхідних 226-ти, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Цей закон урегульовує комплекс правових, організаційних і кадрових питань, пов'язаних із забезпеченням повноцінного функціонування Держбюро розслідувань.

Документ встановлює кваліфікаційні вимоги до директорів територіальних управлінь, керівників підрозділів центрального апарату та керівників підрозділів внутрішнього контролю ДБР.

Так, зокрема, директором тероргану ДБР може бути громадянин України, який має вищу юридичну освіту, стаж роботи в галузі права не менше семи років (після здобуття вищої освіти), досвід роботи на керівних посадах не менше трьох років і вільно володіє державною мовою.

Законом також визначено перелік підрозділів бюро, які мають право здійснювати оперативно-розшукову діяльність, види спеціальних звань ДБР, порядок фінансування та нарахування заробітної плати, текст присяги осіб рядового і начальницького складу відомства.

Відповідно до закону, заробітна плата працівників ДБР складається з посадового окладу, доплати за вислугу років, за роботу, яка передбачає доступ до державної таємниці, доплати за спеціальне звання або ранг державного службовця та доплати за науковий ступінь. При цьому розмір премії не може перевищувати 30% посадового окладу.

Закон гарантує повне і своєчасне фінансування Державного бюро розслідувань в обсязі, достатньому для його належної діяльності. Так, у кошторисі ДБР передбачається створення фонду для проведення оперативно-розшукових (негласних слідчих) дій.

Читайте також: ДБР розслідує отруєння 57 нацгвардійців на Львівщині

Окрім того, законом врегульовуються питання притягнення працівників до дисциплінарної відповідальності. Так, дисциплінарна комісія, склад та повноваження якої затверджує директор ДБР, на підставі службового розслідування, що проводиться підрозділом внутрішнього контролю, складає висновок про наявність чи відсутність у діях працівника дисциплінарного проступку та підстав для його притягнення до дисциплінарної відповідальності з визначенням рекомендованого виду дисциплінарного стягнення.

Цим Законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення діяльності Державного бюро розслідувань» загалом вносяться зміни до законів «Про Державне бюро розслідувань» і «Про оперативно-розшукову діяльність».

Закон набуває чинності на наступний день після його опублікування.

Як повідомляв Укрінформ, законопроект №5395-д «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення діяльності Державного бюро розслідувань» було зареєстровано в парламенті 5 квітня 2018 року. У першому читанні Рада ухвалила його 17 травня 2018 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-