Для збільшення зарплати вчителям у бюджеті немає грошей - МОН

Для збільшення зарплати вчителям у бюджеті немає грошей - МОН

Документ
Укрінформ
У Міністерстві освіти і науки заявляють, що держава поки що не може збільшити посадовий оклад вчителів до 3 мінімальних зарплат, як це передбачено статтею 61 закону "Про освіту".

Про це йдеться у листі МОН №1/9-297 від 10 травня до Профспілки працівників освіти і науки, повідомляється на порталі "Нова українська школа".

"За обрахунками Міністерства освіти і науки, для впровадження в дію положень цієї статті закону з 1 січня 2019 року необхідно додатково передбачити у державному бюджеті 235,7 мільярда гривень", - йдеться у листі.

Як зазначається, стаття 61 закону "Про освіту" встановлює посадовий оклад педагогів найнижчої кваліфікаційної категорії на рівні трьох мінімальних зарплат (мінімальна зарплата зараз становить 4173 гривень – ред.). Також передбачено, що оклад кожної наступної категорії збільшується мінімум на 10%.

Окрім того, відповідно до цієї статті, посадовий оклад науково-педагогічних працівників найнижчої категорії встановлюється на 25% вище від посадового окладу педагогічних працівників найнижчої категорії. Наступні категорії – мінімальне збільшення на 10%.

Водночас перехідні положення закону передбачають, що норми статті 61 мають впровадити до 2023 року. До цього часу положення передбачають збільшення посадового окладу вчителів до чотирьох прожиткових мінімумів.

Читайте також: МОН розробило порядок підвищення кваліфікації вчителів

"За обрахунками Міністерства освіти і науки, для впровадження в дію цієї норми закону з 1 січня 2019 року необхідно додатково передбачити у державному бюджеті 102,4 мільярда гривень. Джерела покриття цих витрат у бюджеті країни відсутні", - наголосили у МОН.

В міністерстві додали, що зарплата педагогів збільшуватиметься в межах можливостей держбюджету.

Як повідомлялося, згідно з постановою Кабінету міністрів, ухваленою у грудні 2018 року, заробітна плата шкільних педагогів зросла на 9%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-