Шевчук збирається оскаржувати своє звільнення

Шевчук збирається оскаржувати своє звільнення

Укрінформ
Звільнений з посади судді, а відтак і голови Конституційного Суду Станіслав Шевчук заявив, що судді КСУ "здійснили антиконституційний переворот" і він оскаржить своє звільнення.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

"Сьогодні відбувся антиконституційний переворот у Конституційному Суді України і захоплення державної влади з боку осіб, які посідали посади суддів Конституційного Суду України. Судді головного конституційного органу держави, які присягали народу України, самі вчинили тяжкий кримінальний злочин, пов’язаний із поваленням конституційного ладу", - написав Шевчук.

Він стверджує, що відбулися "грубі та кричущі порушення Конституції України, Закону України «Про Конституційний Суд», Регламенту Конституційного Суду України".

На думку Шевчука, за цим стоїть "головний вигодонабувач Порошенко, який докладає всіх зусиль задля утримання влади шляхом збереження контролю над головними державними інституціями".

Шевчук заявив, що не збирається здаватися і вже завтра звернеться до суду та до правоохоронних органів.

Як повідомлялося, під час спецзасідання у вівторок 12 суддів проголосували за звільнення Шевчука з посади судді. Спочатку судді висловили недовіру голові під час зборів. Однак правових наслідків це рішення немало, оскільки у законі "Про Конституційний Суд" не прописана процедура звільнення голови КС, окрім як за власним бажанням.

Проте Шевчук не захотів добровільно піти з посади, тож судді розпочали голосування щодо його відставки з посади судді відповідно до висновку Постійної комісії з питань регламенту та етики, який був затверджений іще у квітні.

Читайте також: Шевчука звільнили з посади судді

Зокрема, Постійна комісія дійшла висновку про наявність підстав для звільнення Станіслава Шевчука з посади судді КСУ у зв'язку з вчиненням ним істотного дисциплінарного проступку, грубим та систематичним нехтуванням своїми обов'язками, що є несумісним зі статусом судді КСУ та виявило його невідповідність займаній посаді.

Шевчука також звинуватили у виданні незаконних розпоряджень, політизації діяльності суду, ігноруванні ним прав суддів.

Крім того, у діях голови КСУ вбачають ознаки кримінальних правопорушень. Ідеться про зловживання службовим становищем, нецільове використання бюджетних коштів та втручання у роботу суддів.

Спеціальне засідання, на якому судді мали розглянути висновок Постійної комісії з питань регламенту та етики, було призначене на 14 травня, проте Шевчук не включив це питання до порядку денного, і судді самі порушили це питання.

Як відомо, Конституція передбачає, що присягу у новообраного президента приймає голова КСУ. У Верховній Раді зареєстровано 8 постанов про дату проведення інавгурації новообраного президента Володимира Зеленського. Депутати пропонують призначити церемонію на 17, 19, 20, 26, 28 травня або 1 червня.

Сам Зеленський наполягає на проведенні інавгурації 19 травня. Проте ряд політичних і громадських діячів висловилися проти цієї дати, оскільки в Україні це День пам'яті жертв політичних репресій.

На сайті КСУ 25 квітня була розміщена заява, у якій ішлося, що КС не чинитиме перешкод у здійсненні процедури приведення до присяги новообраного президента.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-