Розколу в українській православній церкві немає і не буде – Епіфаній

Розколу в українській православній церкві немає і не буде – Епіфаній

Укрінформ
Митрополит Київський і всієї України Епіфаній, предстоятель Православної церкви України запевнив, що розколу в українській православній церкві немає і не буде.

Про це він заявив 14 травня у Маріуполі, де перебуває з першим архіпастирським візитом, повідомили Укрінформу в прес-службі Київської митрополії української православної церкви (ПЦУ).

«Розколу в українській православній церкві немає і не буде. Кожен ієрарх має певні думки, але ми маємо спільно будувати майбутнє в єдиній помісній українській православній церкві», – наголосив митрополит на прес-конференції після літії за загиблими воїнами.

Відповідаючи на додаткові запитання щодо останніх публічних заяв почесного патріарха Філарета, предстоятель зазначив, що в українській православній церкві високо шанують патріарха, проте важко погодитися з його окремими висловлюваннями. «Ми шануємо святійшого патріарха Філарета, але не підтримуємо думок, які він висловив останніми днями», – додав митрополит Епіфаній.

Предстоятель також висловив впевненість у тому, що на нинішньому етапі ПЦУ, найперше, потрібно рухатися вперед і розбудовувати майбутнє. «Віримо у те, що надалі будемо рухатися вперед і розбудовувати нашу церкву та йти до визнання нас з боку інших помісних церков. Перед нами стоїть багато завдань, які маємо втілювати в життя як визнана церква», – наголосив митрополит, додавши, що вірить у подолання тих випробувань, які постали перед помісною церквою.

Читайте також: Філарет допускає розкол у Православній церкві України

«Всі повинні чітко зрозуміти, що до початку об’єднавчого Собору такі структури, як Українська православна церква Київського патріархату та Українська автокефальна православна церква були розпущені», – зазначив митрополит Епіфаній.

«Зараз, і фактично, і юридично, в Україні не існує таких структур, як Українська православна церква Київського патріархату та Українська автокефальна православна церква, бо ми об’єдналися, і ці колишні структури увійшли в єдину церкву, виконавши свою історичну місію. Всі прагнули визнання української церкви, і ми змогли отримати синодальний Томос, який навіки утверджує той факт, що ми є єдиною помісною православною церквою», – підсумував предстоятель ПЦУ.

Як повідомлялося, у грудні 2018 року в Києві відбувся об'єднавчий церковний Собор, на якому створили ПЦУ та обрали її предстоятелем митрополита Епіфанія, який на той момент був намісником предстоятеля УПЦ КП Філарета. У ході Собору до складу новоствореної церкви увійшли Українська православна церква Київського патріархату, Українська автокефальна православна церква та окремі єпископи УПЦ Московського патріархату.

На початку січня 2019 року новостворена церква отримала Томос про автокефалію від Вселенського патріарха.

Однак у травні 2019 року колишній очільник УПЦ КП, а нині почесний патріарх ПЦУ Філарет заявив ЗМІ, що Київський патріархат не ліквідований. На запитання, чи допускає він, що такі його дії можуть призвести до розколу у церкві, Філарет сказав: "Допускаю, але ми створимо єдину церкву - Київський патріархат, обов'язково".

Раніше повідомлялося, що на молитовне святкування на честь священномученика Макарія у Володимирському соборі у Києві 14 травня, яке організував почесний патріарх ПЦУ Філарет, прибули лише чотири єпископи з понад 60.

Фото: pomisna.info

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-