День пам'яті,

День пам'яті, "Безсмертний Грут" і сміттєве водосховище

Фото тижня
Укрінформ
Події семи днів, що минули, – в об'єктивах камер фотокореспондентів Укрінформу.
Фото: Владислав Мусієнко
Фото: Владислав Мусієнко

День пам'яті та примирення зустріли в Україні разом із Європою та світом 8 травня. Цього дня на площі біля Національного музею історії України у Другій світовій війні відбулася вже традиційна акція "Перша хвилина миру".

Фото: Сергій Пустовіт
Фото: Сергій Пустовіт

У ці травневі дні також вшановували пам'ять полеглих захисників України у війні з Росією.  На фото – жінка біля пам'ятника загиблому учаснику АТО на Алеї Героїв Центрального цвинтаря Полтави.

Фото: Геннадій Мінченко
Фото: Геннадій Мінченко

Четвер, 9 травня, став днем відзначення 74-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Загалом на цей день в Україні було заплановано близько тисячі акцій.

Фото: Геннадій Мінченко
Фото: Геннадій Мінченко

Крім того, ця дата стала й днем готовності до провокацій. Зокрема, відбулася хода "Безсмертного полку" - альтернативна акція до Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. За оцінками Укрінформу, участь у київській ході взяли близько 2-3 тис. осіб. Акція "Безсмертний полк" зародилася в Росії, її активно підтримують президент РФ Путін і Кремль. Останні кілька років такі заходи в різних українських містах супроводжувалися словесними та фізичними сутичками.

Фото: Володимир Тарасов
Фото: Володимир Тарасов

Учергове учасники ходи не втрималися від використання забороненої пропагандистської символіки. Цьогоріч за георгіївські стрічки та портрет Сталіна були затримані три жінки, на яких було складено адмінпротоколи.

Фото: Юлія Овсяннікова
Фото: Юлія Овсяннікова

На противагу маршу "Безсмертного полку" активісти вийшли на вулиці українських міст під "знамена" "Безсмертного Груту". Вони поставили собі за мету висміяти проросійських організаторів "Безсмертного полку", розбити їх пафос і зламати концепт танців на кістках, замінивши його на гумор і здоровий глузд. У руках учасники акції тримали таблички з портретами персонажів DC, Marvel, "Гри престолів". Серед них - товариш Станос, рядовий Ракета, прапорщик Торенко, партизан Грутенко та інші.

Фото: Павло Багмут
Фото: Павло Багмут

У п'ятницю, 10 травня, виповнилася 5-а річниця від дня арешту окупаційною владою в Сімферополі кінорежисера й письменника Олега Сенцова. На підтримку українського політв'язня відбулася низка акцій. Зокрема, в Києві відбулася хода до 14 посольств країн-членів Ради Європи. Під час акції "Do you remember?" посольствам передали листа від українських політв'язнів і нагадали країнам про те, що будь-який діалог із президентом РФ Володимиром Путіним треба починати з питання звільнення Сенцова та інших українських політв'язнів.

Також пропонуємо переглянути ще кілька яскравих кадрів тижня, що минає.

Фото: В'ячеслав Мадієвський
Фото: В'ячеслав Мадієвський

Учасники заходів з нагоди Дня пам'яті та примирення несуть квіти до меморіалу Слави в Харкові.

Фото: Сергій Гудак
Фото: Сергій Гудак

Сміття на березі Вільшанського водосховища Теребле-Ріцької ГЕС на річці Теребля на Закарпатті.

Фото: Сергій Гудак
Фото: Сергій Гудак

Рослини поруч із Вільшанським водосховищем Теребле-Ріцької ГЕС на річці Теребля на Закарпатті.

Фото: Юлія Овсяннікова
Фото: Юлія Овсяннікова

Інсталяція "Передчасно згаслі життя", присвячена проблемі смертності на автошляхах, встановлена на сходах Українського дому в Києві.

Фото: Олександр Лапін
Фото: Олександр Лапін

Фольклорний ансамбль танцю Haskovo (м. Хасково, Болгарія) під час XIV міжнародного дитячого фестивалю народної хореографії "Барвінкове кружало" на території Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського.

Фото: Олексій Ковальов
Фото: Олексій Ковальов

Учасниця чемпіонату Луганської області з важкої атлетики серед юнаків та дівчат до 17 років, молоді до 23 років піднімає штангу в Сєвєродонецьку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-