Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

9 травня, яке потрібно святкувати

9 травня, яке потрібно святкувати

Блоги
Укрінформ
Деякі представники вузького націоналізму бачать 9 травня лише як свято Дня перемоги

Відповідно, кожного року маємо пропозиції закріпити вихідний чомусь за Днем пам’яті та примирення – 8 травня. На заході ця дата відзначається хіба-що у Франції, але там, власне, святкують саме перемогу у війні.

Насправді, існує краща манера відходу від радянських традицій. Її показують у Молдові. Цього року там вперше відзначають також День Європи – саме 9 травня, не скасовуючи вихідний день.

День Європи був встановлений на одному із європейських самітів у 1985 році, щоб кожного 9 травня святкувати мир і єдність континенту. Саме цього дня 1950 року в Парижі була проголошена Декларація Шумана, якою було відкрито шлях до інтеграції європейських держав.

День перемоги і День Європи не є взаємовиключні. Глибший сенс обох святкувань є мир. Створення Європейського Співтовариства дало примирення між ворогуючими впродовж століть країнами та унеможливило нової великої війни на континенті. Але, з іншого боку, це також відбулося завдяки попередньої перемоги над нацизмом.

9 травня, насправді, магічна дата. З нею пов’язані ще дві історичні події, які також звертають нашу увагу на велику цінність злагоди між європейцями.

Лише п’ять років після завершення Другої світової війни у Європі, волею випадковості чи провидіння – саме 9 травня, німецький канцлер Конрад Аденауер оголосив про намір прийняти надане ФРН запрошення вступити до Ради Європи – організації, основна ціль якої є захист прав людини.

Можна було перемогти німців у 1945, так як сто років тому, але без самого їх навернення, без переосмислення цінностей цілим народу, не було б досягнуто цього сталого миру. Бо перемога над нацизмом – це не одна миттєвість, а процес, який тягнеться до наших днів і нераз щодень потребує більшого нашого відсічу.

Також 9 травня, але 1955 року, Німеччина долучилася до Організації Північноатлантичного договору (НАТО). Відтоді в цивілізованій Європі не залишилося поділу на переможців та переможених.

Скажете ви – в Україні вже споминається День Європи. Так, в 2003 році Леонід Кучма встановив День Європи на третю суботу травня. У той час, коли 9 травня було залізобетонно «зайняте», тодішній Президент України своїм указом відвів нас від ключового. Адже День Європи, який відзначається у будь-який інший день крім 9 травня, – це не про цінності ЄС, а про святкування створення Ради Європи (куди також входить Росія).

Отже, через таке ширше сприйняття дати 9 травня та в світлі нашої Конституції, у якій закріплено стратегічний курсу держави на набуття повноправного членства України в ЄС та в НАТО, є сенс святкувати саме цей день.

А головне, 9 травня не перестане бути вихідним і кожен зможе проводити цей день так, як вважає за потрібне.

Андрій Якубув

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-