У Холодницького відповіли НАБУ щодо інформації з “джерел” у справі обленерго

У Холодницького відповіли НАБУ щодо інформації з “джерел” у справі обленерго

Укрінформ
Позиція прокурорів САП щодо необхідності отримання достатніх, належних та допустимих доказів для повідомлення про підозру будь-якій особі залишається незмінною.

Відповідний коментар розміщений на сторінці САП у Facebook.

"У зв’язку з розповсюдженням інформації, наданої «джерелами» в НАБУ, щодо непогодження проектів повідомлень про підозру у кримінальному провадженні, розпочатому за фактами заволодіння коштами у сфері енергетики та їх легалізації, повідомляємо наступне. Позиція прокурорів САП щодо необхідності отримання достатніх, належних та допустимих доказів для повідомлення про підозру будь-якій особі залишається незмінною, не залежно від посад, прізвищ, бажань детективів чи активістів", - зазначили у САП.

У відомстві уточнили, що про відсутність законних підстав для повідомлення про підозру окремим особам у цій справі за відсутності належної доказової бази було відомо детективам НАБУ ще в 2017 році.

"З цих самих причин вказані проекти повертались детективам і в 2018 році", - додали у САП.

Зазначається, що направлення аналогічних проектів повідомлень про підозру у 2019 році, без проведення жодних слідчих чи процесуальних дій, спрямованих на доказування вини зазначених осіб, "не додає до їх юридичного змісту жодної процесуальної вагомості".

У САП також поінформували, що у ході розслідування цього провадження 9 листопада 2018 року старшим прокурором групи процесуальних керівників САП було складено та підписано повідомлення про підозру Дмитру Крючкову у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209 КК України.

"Джерела" в НАБУ мають бути проінформованими про те, що детективи взагалі відмовились складати вказане повідомлення про підозру", - наголосили у антикорупційній прокуратурі.

Водночас наголошується, що також "джерелам" має бути відомо й про нещодавній "таємний" допит в даному кримінальному провадженні народного депутата України Ігоря Кононенка, про який прокурорів САП інформували лише після його проведення".

Читайте також: Розслідування "Схем": Кононенко обіцяє співпрацювати зі слідством

"Натомість, працівники НАБУ не оминули нагоди повідомити про зміну часу проведення цього допиту журналістам "Радіо Свобода", які очікували прибуття Ігоря Кононенка на допит біля адміністративної будівлі НАБУ вже о 8-й годині 25 квітня 2019 року", - підкреслили у САП.

Як повідомлялося, 28 березня проект "Схеми" оприлюднив журналістське розслідування про виведення коштів "Запоріжжяобленерго", "Черкасиобленерго" і "Харківобленерго", контрольний пакет яких належить державі. У межах злочинної "схеми" кілька напівдержавних обленерго домовилися, щоб промислові підприємства платили за поставлену електроенергію не їм безпосередньо, а компанії "ХК "Енергомережа", якою керував екс-депутат від "Батьківщини" Дмитро Крючков.

Фірма зобов'язалася передавати гроші обленерго, однак не виконувала власні зобов'язання, заволодівши таким чином 1,4 млрд гривень. З телефонних розмов випливає, що Кононенко та Суркіси керували Крючковим і мали свою "частку" у "схемі". Участь у ній також імовірно брав народний депутат Ігор Котвіцький ("Народний фронт").

Кононенко заявив про намір подати до суду на "Радіо Свобода" через розслідування проекту "Схеми", назвавши його "банальним зливом" перед президентськими виборами.

25 квітня ЗМІ повідомили, що заступник голови фракції БПП у Верховній Раді Ігор Кононенко прийшов у НАБУ на допит у справі щодо виведення коштів із трьох обленерго.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-