Адвокати засудженого в Росії українського водія Чабана звернуться до ЄСПЛ

Адвокати засудженого в Росії українського водія Чабана звернуться до ЄСПЛ

Укрінформ
Адвокати засудженого в Росії за обвинуваченням у перевезенні зброї вінницького водія автобуса Олега Чабана готують апеляцію на вирок суду і мають намір добиватися його перегляду в Європейському суді з прав людини.

Про це на брифінгу в понеділок, 6 травня, заявив адвокат Чабана Юрій Білоус, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми вважаємо, що вирок незаконний, що провина українського громадянина Олега Чабана не доведена, і що він (вирок - ред.) має явні ознаки дискримінаційного за ознакою національності. Нами направлено в Росію 168 сторінок доказів, ... жодному доказу, відправленому з території України, суд не дав оцінки, жодного доказу не описав згідно з нормами Кримінально-процесуального кодексу... Ми розраховували, що ... суду це дасть можливість побачити відсутність складу злочину і відсутність провини в Олега Чабана... Ми вважаємо, що це дасть нам можливість у Європейському суді з прав людини добитися того, щоб вирок був переглянутий, а Олег Чабан виправданий", - сказав Білоус.

Він зауважив, що, на його переконання, російський суд став на бік обвинувачення - Федеральної служби безпеки РФ і прокуратури Клімовського району Брянської області, які заявляють, що Чабан навмисно перевозив до Росії вибухівку і зброю. Водночас, як акцентував адвокат, доказів провини вінничанина з моменту затримання сторона обвинувачення так і не надала, відбитків пальців на пакетах із зброєю не знайдено. Окрім того, показання свідків суперечать один одному, дослідження за допомогою поліграфа, яке підтвердило відсутність вини Олега, не взято судом до уваги, клопотання захисту про визнання ряду доказів недопустимими залишено без задоволення, а вирішальну роль у справі відіграли свідчення працівників ФСБ, МВС Росії та власника знайденого багажу - громадянина Росії Романа Сєрєброва.

Заступник директора департаменту консульської служби МЗС Василь Кирилич у свою чергу заявив, що аналіз окремих аспектів та матеріалів справи, а також характеру проведення процесуальних дій на етапі досудового слідства і проведення судових засідань дає підстави вважати, що справа є сфабрикованою, а кримінальне переслідування незаконним.

Читайте також: У Росії заперечують заяву Сенцова про катування під час затримання

"Я думаю, що ця теза мала б слугувати базою для вироблення стратегії подальшого захисту Олега Чабана", - зазначив дипломат.

Він також запевнив, що ця справа перебуває на особливому контролі в Департаменті консульської служби МЗС та Посольстві України в РФ.

Кирилич поінформував, що з моменту затримання нашого земляка українська сторона надіслала низку запитів до ФСБ та нот до МЗС РФ, однак отримувала відповіді на них з великим запізненням, а за суттю та змістом вони були абсолютно формальними.

"Зараз ми опрацьовуємо питання щодо отримання дозволу на відвідання українським консулом Олега. Сподіваємося, що одержимо цей дозвіл, і відвідання відбудеться в другій половині травня", - повідомив заступник директора Департаменту.

Клімовський районний суд у Росії 19 квітня засудив водія рейсового автобуса «Вінниця-Москва» Олега Чабана до 3 років і 8 місяців позбавлення волі за нібито перевезення зброї.

Його затримали 19 травня 2018 року, коли він лагодив автобус у Брянській області. Російські правоохоронці звинуватили українця у тому, що він перевозив посилку, в якій нібито знаходилася партія пістолетів «Глок-19» та вибухові пристрої.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-