Справа про держзраду: суд продовжив домашній арешт журналісту Муравицькому

Справа про держзраду: суд продовжив домашній арешт журналісту Муравицькому

Укрінформ
Суд продовжив домашній арешт підозрюваному у державній зраді журналісту Василю Муравицькому, попри наполяганню прокурора взяти підсудного під варту та клопотанню адвокатів про незастосування щодо нього жодного запобіжного заходу.

Відповідну ухвалу прийняла колегія суддів Корольовського районного суду міста Житомира, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Суд ухвалив продовжити обвинуваченому Муравицькому запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту із забороною цілодобово залишати місце свого проживання… Строк дії щодо обов’язків обвинуваченого визначити тривалістю 60 днів, тобто до 20 червня 2019 року включно», - зачитала ухвалу головуюча на засідання суддя Ніна Янчук.

Суд продовжив розгляд справи після оголошеної перерви, оскільки у понеділок, 22 квітня, адвокат Муравицького не з’явилася на засідання, а підозрюваний відмовився від безоплатної правової допомоги.

Прокурор Вадим Левченко заявив клопотання про заміну Муравицькому цілодобового домашнього арешту на тримання під вартою. За його словами, журналіста підозрюють у вчиненні двох особливо тяжких та одного тяжкого злочину, що становлять підвищену суспільну небезпеку. Крім того, як зауважує сторона обвинувачення, підтверджені сталі та тісні зв’язки журналіста із представниками Російської Федерації, внаслідок чого він отримував неофіційний заробіток. Левченко додав, що тримання під вартою Муравицького не суперечить принципам Європейського суду з прав людини.

Читайте також: Справа про держзраду: обрання запобіжного заходу журналісту Муравицькому перенесли

Натомість захисниця Світлана Новицька наполягала на незастосуванні до підозрюваного жодного запобіжного заходу. Вона називає докази, наведені прокурором, неналежними, а всі 12 томів справи «фальсифікацією». Крім того, адвокат апелює, що порушуються строки розумності розгляду справи.

Наступне засіданні у справі Муравицького відбудеться 8 травня.

Як повідомлялося, Василя Муравицького, якого підозрюють у державній зраді, заарештували у серпні 2017 року. Журналіст із 2014 року активно публікував антиукраїнські матеріали та коментував події в Україні для проросійських ЗМІ. За чинним законодавством Муравицькому загрожує до 15 років позбавлення волі.

Підозрюваний перебував під вартою, а 27 червня 2018 року суд замінив йому запобіжний захід на домашній арешт.

Замість трьох адвокатів, які представляли інтереси Муравицького, у нього нині один захисник Світлана Новицька.

На попередніх засіданнях вона заявляла клопотання про відвід колегії суддів, незастосування до Муравицького жодного запобіжного заходу та пом’якшення для нього умов домашнього арешту. Усі вони були відхилені.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-