Інформація – ліки від песимізму

Інформація – ліки від песимізму

Аналітика
Укрінформ
Після шопінгу у нових і старих магазинах в українців виявилися «зайвих» $50 млн... Ці та інші новини з Хроніки «зубожіння»

В останні дні перед виборами Укрінформ вирішив подивитися трішки в інший бік – на цифри, які є маркером того, що населення і бізнес налаштовані оптимістично. Відкриваються нові супермаркети, компанії прогнозують подальше зростання продажів та й валюту населення прикуповує... Звісно, не йдеться про все без винятку населення, але цифри, наведені нижче, все ж дещо демонструють поза межами того, що нам настійливо підкидають – «суцільне зубожіння» на тлі якого «так страшно жить».

+26% в товарообігу супермаркетів

Торгово-промислова корпорація Fozzy Group (зокрема до неї входять супермаркети “Сільпо”, “Фора”, дискаунтер Thrash!, гіпермаркет Fozzy) збільшила оборот своїх торговельних мереж на 26% до 78,8 млрд гривень за 2018 рік (порівняно із 2017-м), про що повідомляють “Українські новини” з посиланням на дані компанії.

За минулий рік відкрилося 25 великих сукпермаркетів, серед яких 7 нових "Сільпо" в 5-ти містах України, 12 нових магазинів "Фора" і 6 дискаунтерів Thrash! А всього станом на 1 січня 2019 року Fozzy Group володіла 686 магазинами різних роздрібних мереж і співпрацювала з 880 виробниками з 65 країн світу. Показовим є те, що Fozzy Group – національна мережа, яка охоплює всі регіони країни і присутня не лише в обласних, а і у великих районних центрах. Усе це говорить – правильно, про збільшення купівельної спроможності українців, адже компанія явно не зацікавлена розширювати мережу без відповідних підрахунків, наражаючи себе на збитки.

Бізнес очікує зростання виробництва, пожвавлення ділової активності

Та й взагалі на наступні 12 місяців наш бізнес покращив свої очікування щодо темпів економічного зростання і створення нових робочих місць. Про це повідомляє Інтерфакс-Україна за даними опитування керівників підприємств, проведеного Національним банком України у першому кварталі 2019-го.

За даними опитування, зростання виробництва очікують 38% компаній, і лише 12,7% прогнозують зниження.

Індекс ділових очікувань (ІДО – пожвавлення ділової активності; агрегований показник щодо очікуваного розвитку підприємств) на наступні 12 місяців теж зріс і становить 119,7% (117,3% у попередньому кварталі). Це найвищий показник з другого кварталу 2012 року.

Наразі ж пожвавлення економічної активності очікують респонденти всіх опитаних регіонів України. А найвищі очікування в респондентів Тернопільської (ІДО – 138.2%) та Житомирської (137.1%) областей.

“Підприємці очікують поліпшення фінансово-економічного стану, зокрема за рахунок зростання виробництва і реалізації продукції, зокрема, на експорт. У зв'язку з цим компанії планують збільшити інвестиції в основні засоби, активніше залучати кредитні ресурси і нових працівників”, – йдеться у повідомленні.

Також більше 40% компаній прогнозують зростання обсягів продажів протягом наступних 12 місяців, і тільки 8,7% очікують скорочення обсягів реалізації продукції. Найбільші очікування щодо зростання продажів у підприємств сфери будівництва, переробної промисловості, сільського господарства, торгівлі, транспорту і зв'язку. Зростання експорту очікують у понад третини компаній.

Є хороша новина і для шукачів роботи – п’ята частина компаній прогнозує, що кількість працівників на їхніх підприємствах зросте. Найбільш оптимістично налаштовані підприємства в будівництві і переробній промисловості. Крім того, бізнес готовий піднімати зарплати – 74% компаній вважають, що їхні витрати на оплату праці працівників протягом наступних 12 місяців зростуть.

І валюти купується більше, ніж продається

У звіті НБУ іще одна оптимістична тенденція – у березні населення купило готівкової валюти на 77,3 млн доларів більше, ніж продало. Це перше перевищення обсягу купівлі валюти над продажем у цьому році: 1 136,5 млн доларів (купівля) проти 1 059,2 млн (продаж).

Звісно, на це вплинув початок дії закону, який дозволив купувати валюту онлайн. Приміром, за перший місяць дії закону (з 7 лютого) українці купили в онлайні понад $50 млн. А це – явний показник того, у населення є «зайві гроші» для “ інвестування” в іноземну валюту.

Ми стали частіше подорожувати літаками – на 12%

За даними УНН, перший квартал 2019-го позначився і зростанням обсягів пасажирських авіаперевезень у порівнянні з січнем-березнем 2018. Так, спостерігається зростання на 12%, про що у Twitter заявив постійний представник України при Раді Європи Микола Точицький. При цьому, він зазначив, що така тенденція проглядається вже не перший рік. У 2018 обсяг пасажирських перевезень виріс на 25%. Ці дані підтверджує і Держстат, який зафіксував зростання авіаперевезень станом на початок року на 11,1%.

Вікторія Кравченко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-