Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Що таке Україна?

Що таке Україна?

Блоги
Укрінформ
Україна малоймовірна, на межі статистичної похибки

Україна – це чорний дим від палаючих покришок і неочікуваний вітер у правильну сторону. Це невідома формула, що перетворює страх на азарт. Україна – це впертий рух з піднятими догори руками – вперед назустріч горлам рушниць. Це жінка у норковій шубі, яка невтомно годинами коле бруківку. Україна – це остання ниточка відчайдух, які мали б втекти, але не втекли. Це сила думки, що здатна вичавити негідника за кордон. Україна – це вміння дати хабар навіть власній долі.

Україна малоймовірна, на межі статистичної похибки. Розчин вірогідності в один відсоток. Той, що, як виявляється, все ж таки не нуль. Це заплющені очі, молитва невідомо кому під брязкіт скла, що лопається, і на диво розплющені очі – миттю потому. Україна – це здатність заморочити голову навіть власній смерті.

Що таке Україна? Це заздрість до ідеалу, який у реальному світі трапляється не частіше за кольори фільтрів в Інстаграмі кумирів. Це вічна невдоволеність. Від врожаю до врожаю, колективний біполярний розлад, чутливий не те що до погоди, а навіть до її прогнозів. Україна – це здатність віри за будь-яких обставин. Коло, намальоване крейдою та іржавими ракетними дивізіонами.

Україна – це звільнення міст у сандалях з одним автоматом на трьох. Це круглолиці «менти» з райвідділку на захисті рідної землі, із трьома з половиною тис. грн. на картці та чимось великим і не кількісним в серці. Це анархо-синдикалісти, націоналісти, ультранаціоналісти, ліберальні націоналісти, консервативні націоналісти, хасиди, баптисти, гомосексуали, гетеросексуали, російськомовні, україномовні, режисери, фотогорафи, актори, спецназівці, афганці, військові, миротворці, менеджери, чорнобильці, жінки, чоловіки, мусульмани, православні, євреї, сільські, міські – в одній траншеї. Україна – це вміння у пеклі збудувати катапульту, хоча б для того, щоб насмішити чортів та виграти час. Або просто поржати з чортів.

Що таке Україна? Це віра, що кріпне з наближенням до дна Маріанської впадини відчаю. Це безмежна свобода: idée fixe. Від цензури, страху, примусу, а буває – і від відповідальності.

І знаєте, коли хтось говорить, що Україна – це прізвище президента, цій людині хочеться просто сміятись в обличчя.

Георгій Тихий
FB

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-