В Україні розробили 5 інноваційних проектів у рамках імплементації асоціації з ЄС

В Україні розробили 5 інноваційних проектів у рамках імплементації асоціації з ЄС

Укрінформ
Урядовий офіс координації європейської та євроатлантичної інтеграції спільно з Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ) GmbH та "1991 OpenData Incubator" обрали 5 інноваційних пілотних проектів.

Ці проекти пройшли шлях від ідеї до розробки прототипів в рамках піврічної програми EU Association Lab, відповідно до впровадження Угоди про асоціацію Україна-ЄС, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Україна підписала Угоду про асоціацію з ЄС, ми почали ухвалювати законодавство і на певному етапі переходити від теоретичної частини виконання Угоди до практичного втілення, коли це законодавство має впроваджуватися. Ми часто стикалися із ще більшими проблемами, тому що прийняти нормативну базу легше, оскільки є європейське право, розуміння, як система влаштована, але впровадити його важко. Тому доводиться шукати нестандартні рішення, взаємодіяти з державними органами, суспільством, бізнесом. Урядовий офіс з питань координації європейської та євроатлантичної інтеграції, проект Консультаційний фонд асоціації Україна-ЄС (GIZ), за підтримки 1991 Open Data в рамках програми EU Association Lab обрали п’ять проектів по точкових, але дуже важливих блоках виконання Угоди про асоціацію з ЄС, які дозволили державним органам мобілізуватися і зробити проекти, пов’язані з одного боку, з виконанням угоди, з іншого - стали показниками, як можна вирішувати комплексні завдання”, - розповіла на презентації проектів керівник Урядового офісу з питань координації європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

Вона зазначила, що проекти відбиралися насамперед за критерієм дотичності до Угоди про асоціацію з ЄС, по-друге - з огляду на реалістичність впровадження, актуальність проекту, а також за умови співпраці держорганів та громадськості у створенні проекту.

Так, проект "Купуй безпечне", ініційований Міністерством економічного розвитку і торгівлі в партнерстві з Технічним комітетом стандартизації та Українською радою бізнесу, отримав номінацію "Найбільш прозоре рішення". Цей мобільний додаток дає змогу перевірити безпеку нехарчових продуктів, також громадяни зможуть за його допомогою надіслати звернення до відповідних органів про сумнівну продукцію. Органи ж ринкового нагляду зможуть швидше обробляти скарги. Проект сприятиме зближенню систем ринкового нагляду ЄС та України. За півроку команда проекту планує запустити додаток з базовими функціями та провести його тестування.

Другий проект - електронну систему "Нецінові критерії Prozorro" для впровадження нових стандартів у державних закупівлях - розробили МЕРТ, ДП ProZorro, Мінприроди, ВГО "Жива планета" й Центр екологічної стандартизації Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління. Цей сервіс допоможе замовникам тендерів при закупівлях чи відборі підрядника використовувати також і нецінові критерії відбору, наприклад такі, як енергоефективність чи екологічність. Нововведення, за задумом ініціаторів, матиме подвійний ефект: держава при закупівлях керуватиметься якістю, безпекою та економією, а бізнес буде мотивований пропонувати енергозберігаючі та екологічні рішення. Проект сприяє реформуванню системи держзакупівель відповідно до Угоди про асоціацію з ЄС та отримав номінацію "Найбільший вплив".

Номінацію "Найбільший виклик" отримав проект, створений Національним банком України, Нацкомісією з цінних паперів та фондового ринку і Нацкомфінпослуг, - це єдиний інтернет-портал для споживачів фінансових послуг GoodFin. Ресурс має на меті об’єднати інформацію щодо продуктів та послуг банків, фінансових організацій, на порталі будуть розміщені бази даних, реєстри та модулі для аналізу та зберігання даних. Проект покликаний заповнити прогалини в захисті споживачів фінансових послуг. Наразі для його запуску команда планує створити необхідне законодавче підґрунтя та залучити професійні асоціації для адвокації проекту.

Читайте також: В Україні стартує проект для молоді “Державотворець”

Проект "Культурна спадщина" Міністерства культури та Українського центру культурних досліджень, відзначений у номінації "Найбільш просвітницький проект", стосується цифровізації реєстру культурної спадщини України. У рамках проекту планується проаналізувати й оптимізувати процес переміщення понад 14 млн предметів музейного фонду та понад 130 тисяч об’єктів матеріальної і нематеріальної культурної спадщини. Крім того, проект допоможе вирішити проблему повернення культурних цінностей з тимчасово окупованих територій, а також сприятиме виконанню Угоди про асоціацію з ЄС у контексті збереження і оцінки культурної та історичної спадщини.

П’ятий проект - із верифікації бенефіціарних власників компаній "До100вірно", створений Держслужбою фінансового моніторингу, НБУ, та Державною фіскальною службою, - отримав номінацію "Найбільш інноваційне рішення". Завдяки цьому ресурсу громадяни, представники бізнесу, державні органи зможуть отримати точну інформацію про структуру власності будь-якої юридичної особи, яка зареєстрована та здійснює свою діяльність в Україні.

Як повідомила Стефанішина, ідея конкурсу проектів інноваційних підходів у держуправлінні виникла в уряді України та GIZ, що діє в Україні за дорученням Федерального уряду Німеччини. Програма впроваджується за фінансової підтримки німецького уряду, організаційної підтримки GIZ та консультаційної підтримки "1991 Open Data Incubator". У подальшому, за словами Стефанішиної, ці проекти будуть взяті на баланс держави.

Проекти реалізовували в межах інкубаційної програми для імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС у сфері держсектору EU Association Lab.

EU Association Lab створена спільно Урядовим офісом координації європейської та євроатлантичної інтеграції та GIZ, імплементується за підтримки першого в Україні некомерційного інкубатора "1991 Open Data Incubator" та є складовим компонентом проекту "Консультаційний фонд підтримки асоціації Україна-ЄС", який фінансується Федеральним урядом Німеччини.

Фото: Володимир Тарасов

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-