Прокурорів пропонують

Прокурорів пропонують "сортувати" за видами злочинів

Фото
Укрінформ
Спеціалізація прокурорів на окремих видах злочинів сприятиме персоніфікації відповідальності за перебіг розслідування кримінальних справ.

Про це йшлося під час круглого столу в Укрінформі "Сучасна модель реформування прокуратури в Україні".

"Ми не знаємо, хто з прокурорів і за що відповідає. Має бути спеціалізація і персональна відповідальність прокурора, щоб бізнес або особа знали, з ким їм комунікувати. А не так, що прокурор займається одночасно вбивствами, податковими та злочинами у ІТ-сфері", - сказала член Ради громадського контролю НАБУ адвокат Злата Симоненко.

Злата Симоненко
Злата Симоненко

Водночас, правник і доктор юридичних наук Антон Столітній зауважив, що наразі процесуальний нагляд за розслідуванням кримінальних справ у Службі безпеки, Нацполіції і Державному бюро розслідувань здійснюють окремі управління у Генпрокуратурі.

Сучасну модель реформування прокуратури в Україні обговорили експерти в Укрінформі / Фото: Ільєнко Юрій, Укрінформ

"Система існує таким чином, що будь-який прокурор із вказаних управлінь може здійснювати процесуальне керівництво у будь-якій кримінальній справі. Модель, яку ми пропонуємо створити, передбачає предметний принцип. Наприклад, бюджетна сфера: який би правоохоронний орган не виявив порушення у бюджетній сфері, він може прийти до управління прокуратури, який буде здійснювати процесуальне керівництво лише у цих справах", - сказав він.

Антон Столітній
Антон Столітній

За словами прокурора і екс-керівника Запорізької місцевої прокуратури № 2 Романа Мазурика, на сьогодні існує практика, коли за фактом одного злочину можуть розслідуватися кримінальні справи у різних силових відомствах, а прокурори про це не знають. Бувають також випадки, коли прокурор з певної об'єктивної причини відмовляє правоохоронцям у погодженні процесуальних дій у кримінальній справі, однак вони йдуть до іншого прокурора, який не знає деталей справи, і отримують необхідне погодження.

Читайте також: Суд повернув громаді землю на Печерську вартістю 37 мільйонів

"Ми пропонуємо, щоб було персоніфіковано відповідальність прокурора, який буде спеціалізуватися на конкретних темах кримінальних проваджень. Якщо це корупція - мають бути одні прокурори, незалежно від того, де розслідується кримінальне провадження. Потрібно створити відділи процесуального керівництва у конкретних сферах - екології, будівництві, землі",- наголосив він.

Роман Мазурик
Роман Мазурик

Експерти зазначають, що для запровадження спеціалізації прокурорів не потрібно вносити зміни до законодавства - достатньо лише наказу генпрокурора про зміну штатної структури працівників прокуратури. А для початку запропоновані зміни можна випробувати в одній з областей які пілотний проект.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-