Документи з архіву СБУ допомагають зрозуміти, як працюють спецслужби РФ

Документи з архіву СБУ допомагають зрозуміти, як працюють спецслужби РФ

Фото
Укрінформ
Архів Служби безпеки України за оцінкою Інституту розвитку свободи інформації (IDFI) у 2018 році посів перше місце в загальному підсумку оцінювання доступу до архівів КДБ серед пострадянських країн.

Про це повідомив на засіданні круглого столу в Укрінформі директор архіву СБУ Андрій Когут.

“Раніше, коли говорили про архіви спецслужб, найбільш відкритим вважався чеській. Сьогодні це місце заступили українські архіви. Зараз ми є прикладом для світу, як треба працювати у цій сфері”, - сказав Когут.

За його словами, найчастіше запити стосуються документів комуністичних спецслужб, зокрема, щодо реабілітованих осіб, і 60 відсотків з тих, хто звертається, шукають репресованих родичів. “Цікавим є факт, що переважно це не діти, а онуки і правнуки, які хочуть знати про своїх родичів”,- зазначив директор архіву.

"Круглий стіл" на тему: "Галузевому державному архіву СБУ 25 років: здобутки та перспективи" в Укрінформі / Фото: Багмут Павло, Укрінформ

На його думку, документи КДБ допомагають зрозуміти, як зараз працюють спецслужби РФ. “Якщо подивитись на архіви, можна побачити, що все, що відбувається зараз, не є новим, а є добре забути старим. Змінились інструменти, а зміст залишився той самий”, - підкреслив Когут.

Він додав, що відповідно до закону про доступ до архівів репресивних органів, архів СБУ буде переданий в архів, якій створюється, — це архів Українського інституту національної пам'яті. Цим процесом займається один із колишніх керівників архіву СБУ, а зараз голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович. На думку Когута, об'єднання документів різних правоохоронних органів дасть можливість більш комплексно працювати з цими матеріалами.

Він наголосив, що на основі документів з архіву СБУ вже вийшло понад 80 видань. Крім того, незабаром вийде ще низка, зокрема, видання присвячене темі великого терору - це операція проти сіоністів та про долю репресованих чехів у 1937-38 років. Фактично готове видання і про ліквідацію греко-католицької церкви на Закарпатті та про роботу дипломатичної місії УНР у Бухаресті.

Читайте також: Архівні документи КДБ передадуть Інституту нацпам’яті

Як повідомлялось, 1 квітня 1994 року постановою Кабінету міністрів України № 206 було створено Галузевий державний архів Служби безпеки України. Його призначенням визначено постійне зберігання документів і матеріалів Національного архівного фонду, які створюються під час оперативно-розшукової діяльності органів безпеки України.

Перші документи, що зберігаються у сховищах Архіву, датуються 1918 роком. Нині у ГДА СБУ сформовано 87 фондів, які містять 225 тисяч одиниць зберігання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-