Архівні документи КДБ передадуть Інституту нацпам’яті

Архівні документи КДБ передадуть Інституту нацпам’яті

Укрінформ
Галузевий архів СБУ та всі матеріали комуністичних спецслужб з інших відомств будуть передані у спеціально створений архів Українського інституту національної пам’яті.

Про це розповів голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович на засіданні круглого столу в Укрінформі “Галузевому державному архіву Служби безпеки України 25 років: здобутки та перспективи” в Укрінформі.

“Галузевий державний архів СБУ України зберігає основну масу документів комуністичних спецслужб. Найважливіше завдання на перспективу - сконцентрувати всі матеріали комуністичних спецслужб у спеціально створений архів Українського інституту національної пам’яті. Щоб доступ до цих документів став незворотнім, щоб не залежав від політичних ситуацій, було прийнято рішення про створення такого архіву”, - сказав він.

В’ятрович зауважив, що вже зроблено багато незворотних кроків і найближчим часом відбудеться перевезення цих матеріалів.

За його словами, в архіві СБУ на сьогодні документи комуністичних спецслужб збереглися найкраще, адже уникли знищень і втрат, які мали місце в інших посткомуністичних країнах.

“Але збереження матеріалів це тільки одна із функції. Інша функція — організація доступу до нього. І за 25 років були різні етапи...то він (архів - ред.) відкривався, то знову закривався. Ці коливання відображали життя країни”, - зауважив він і додав, що в новостворений архів будуть перевезені не лише матеріали з СБУ, а й інших відомств — МВС, Служби зовнішньої розвідки.

В’ятрович висловив упевненість, що українським і західним науковцям буде зручніше користуватись цими матеріалами і відкривати історію цілого посткомуністичного простору.

Читайте також: У Лондоні презентували книгу спогадів українки - політв'язня таборів ГУЛАГу Іванни Мащак

Як повідомлялось, 1 квітня 1994 року постановою Кабінету міністрів України № 206 було створено Галузевий державний архів Служби безпеки України. Його призначенням визначено постійне зберігання документів і матеріалів Національного архівного фонду, які створюються під час оперативно-розшукової діяльності органів безпеки України.

Перші документи, що зберігаються у сховищах Архіву, датуються 1918 роком. Нині у ГДА СБУ сформовано 87 фондів, які містять 225 тисяч одиниць зберігання.

Фото Павла Багмута

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-