"Оборонні" справи: Раду громадського контролю просять взятися за порушення детективів НАБУ

Укрінформ
 САП просить Раду громадського контролю при НАБУ відреагувати на порушення детективів під час розслідування кримінальних справ у сфері оборонно-промислового комплексу.

Відповідна заява оприлюднена на сторінці САП у Facebook.

"Керівник САП звертається до Ради громадського контролю Національного антикорупційного бюро з вимогою вжити відповідних заходів реагування на виявлені факти порушень законів детективами Національного антикорупційного бюро України. Відповідний лист скеровано на адресу Ради громадського контролю НАБУ", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що детективи НАБУ допустили низку системних помилок під час розслідувань злочинів у сфері оборонно-промислового комплексу.

Так, 2 березня 2016 року детективи НАБУ внесли до ЄРДР відомості про злочин, передбачений ч. 5 ст. 191 КК України, за фактом фіктивного постачання на Харківський бронетанковий завод рядом підприємств, серед яких і ТОВ «Оптимумспецдеталь», запчастин і комплектуючих – усього на 56 млн грн. Спочатку слідство рухалося дуже активно, але починаючи з вересня 2016 року – суттєво сповільнилось, вказують у САП.

"Попри численні вказівки прокурорів САП та проведені наради, позиція НАБУ залишилась незмінною - справа не має перспективи та не буде доведена до суду, оскільки неможливо документально підтвердити постановку та зняття з обліку на Харківському бронетанковому заводі відповідних комплектуючих (лазерних прицілів), які потім фігурантами справи були поставлені на той самий завод вдруге", - зазначають у прокуратурі.

У відомстві зауважили, що на той час у межах провадження силами одного детектива одночасно розслідувалося кілька епізодів, у тому числі про поставку двигунів на Львівський бронетанковий завод, який потім успішно доведено до суду.

А з червня 2017 року, у зв’язку зі звільненням детектива, справа взагалі залишилась без належного розслідування, вказують у САП.

Уже в жовтні 2017 року детектив у вказаному провадженні отримав нові вказівки прокурорів зі строком виконання 2 місяці, які "виконуються й досі".

"Зазначимо, що під час заслуховувань стану досудового розслідування вказаного кримінального провадження та інших проваджень у сфері оборонно-промислового комплексу і Міністерства оборони України процесуальним керівникам САП не надавалась інформація про листування НАБУ з ДК «Укроборонпром» з питань, що наразі є предметом загальновідомого журналістського розслідування. Цих документів або ж їх копій також не було в матеріалах кримінальних проваджень під час їх вивчення прокурорами САП", - зазначають у прокуратурі.

У САП повідомили про відсутність активної позиції щодо розслідування проваджень військової тематики в інших кримінальних провадженнях.

"За фактом зловживання службовим становищем з боку посадових осіб Міністерства оборони та керівництва ДП «Шепетівський ремонтний завод» під час закупівлі 18 одиниць 122-мм самохідних гаубиць 2 С1 «Гвоздика», досудове розслідування у провадженні здійснюється майже 3 роки. Прокурорами двічі надавалися письмові вказівки щодо проведення слідчих (розшукових) та інших процесуальних дій у кримінальному провадженні. І, попри їх неповне виконання, детективами двічі приймалися рішення про закриття кримінального провадження", - вказують у прокуратурі.

Також у САП зазначили, що у кримінальній справі за фактом заволодіння службовими особами ДК «Укрспецекспорт» - Державна розрахункова зовнішньоторговельна та інвестиційна фірма «Укрінмаш» та двох підприємств - нерезидентів коштами у розмірі понад 6 млн гривень КП «Шосткінський казенний завод «Імпульс» під час реалізації військової продукції не проведено всіх необхідних та можливих слідчих дій.

"Внаслідок неналежного перекладу запиту про міжнародну правову допомогу досі не отримано відповідей від міжнародних партнерів. І це при тому, що стан досудового розслідування неодноразово заслуховувався на оперативних нарадах, на яких вказувалося на необхідність активізації розслідування", - вказують у прокуратурі.

У САП повідомили і про неналежне розслідування епізоду одного з фігурантів справи за фактом розтрати понад 58 млн грн державних коштів під час закупівлі палива Міністерством оборони у ТОВ «Трейд Коммодіті».

"Це провадження зупинене у зв’язку з розшуком підозрюваного. Проте відповідні заходи детективом не організовано та не проведено, що створює умови для уникнення кримінальної відповідальності особою, яка підозрюється у вчиненні особливо тяжкого корупційного злочину", - наголошують у відомстві.

Читайте також: Все керівництво Укроборонпрому має пройти перевірку на поліграфі – Порошенко

У САП також звинуватили слідство у справі розтрати майна КП «Київський бронетанковий завод» у тому, що не було ініційовано пришвидшення проведення товарознавчої експертизи, яка триває з грудня 2017 року.

У справі за фактом розтрати службовими особами ДП «Житомирський бронетанковий завод» 20 двигунів УТД-20 вартістю 6 888 800 грн НАБУ досі не провело огляд бронетехніки, на яку, можливо, встановлювалися вказані двигуни, зазначають у САП.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-