САП закрила 65 кримінальних справ за незаконне збагачення високопосадовців

САП закрила 65 кримінальних справ за незаконне збагачення високопосадовців

Укрінформ
Спеціалізована антикорупційна прокуратура закрила 65 справ за фактом незаконного збагачення відносно високопосадовців після визнання Конституційним судом неконституційною ст. 368-2 Кримінального кодексу.

Відповідна інформація оприлюднена на сторінці відомства у Facebook.

"Станом на 28 березня 2019 року закрито 65 кримінальних проваджень", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що орієнтовна сума ймовірного незаконного збагачення у кримінальних провадженнях, що розслідували детективи НАБУ, сягає 1 млрд 334 млн 46 тис. грн, 1 млн 137 тис. доларів та 531 тис. євро.

САП розмістила повний список закритих справ. Зокрема, відомство ухвалило рішення про закриття кримінальної справи стосовно прокурорів Генеральної прокуратури на суму 10 млн грн.

Закрита справа відносно незаконного збагачення одного з керівників Державної служби геології та надр України на суму 4,3 млн гривень.

Більше не розслідуватиметься кримінальне провадження відносно одного з керівників Національної академії сухопутних військ на суму 4,7 млн грн.

Закрита кримінальна справа стосовно незаконного збагачення одного з керівників Генеральної прокуратури на суму 1 млн грн (автомобіль).

Також закрите кримінальне провадження щодо незаконного збагачення службової особи Адміністрації Президента на суму 102 млн грн (2 земельні ділянки та будинок у м. Києві).

Припинене слідство у справі незаконного збагачення одного з керівників Національної академії прокуратури України на суму 2 млн грн (житловий будинок).

Закрита кримінальна справа стосовно незаконного збагачення керівництва Департаменту запобігання надзвичайним ситуаціям ДСНС України на суму 26 млн грн (автомобіль Range Rower та 5-кімнатна квартира на Печерську у м. Києві).

Не розслідуватиметься більше справа відносно незаконного збагачення одного з керівників Національної поліції на суму 4 млн грн (квартира – 68 тис. дол, житловий будинок, декілька земельних ділянок та автомобілів сумарною вартістю понад 80 тис. дол).

Закрита справа стосовно незаконного збагачення одного з керівників Окружного адміністративного суду міста Києва на суму 12 млн грн (житловий будинок – 3 млн грн, квартира – 7 млн грн, автомобіль – 1 млн грн та закордонні поїздки).

Повний список справ можна знайти на сторінці САП у Facebook.

Як повідомляв Укрінформ, 26 лютого КСУ визнав неконституційною ст. 368-2 Кримінального кодексу України, яка передбачала притягнення до кримінальної відповідальності чиновників за незаконне збагачення.

Кримінальну відповідальність за незаконне збагачення запровадили 26 листопада 2015 року. Це було однією з вимог ЄС на виконання Плану дій з візової лібералізації.

Стаття 368-2 ККУ, серед іншого, передбачала покарання у вигляді позбавлення волі на строк до двох років за набуття чиновником активів, непідтверджених офіційними доходами. Ті самі діяння, вчинені службовцем, який займає відповідальне становище, каралися позбавленням волі на строк від двох до п’яти років, а службовцем з особливо відповідальним становищем - позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

12 грудня 2017 року 59 народних депутатів направили до КСУ подання з проханням перевірити на відповідність Основному закону статтю 368-2 ККУ.

Читайте також: САП передала в ГПУ подання на двох народних депутатів

Унаслідок ухвалення КСУ даного рішення усі кримінальні справи, порушені правоохоронцями за фактом незаконного збагачення, мають бути закриті.

Зокрема, справи стосовно незаконного збагачення порушені відносно заступника голови Служби безпеки Павла Демчини, екс-військового прокурора сил АТО Костянтина Кулика, міністра інфраструктури Володимира Омеляна та інших високопосадовців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-