Холодницький дав тиждень на закриття всіх справ про незаконне збагачення

Холодницький дав тиждень на закриття всіх справ про незаконне збагачення

Укрінформ
Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький до 27 березня чекає від детективів і прокурорів інформацію про справи стосовно незаконного збагачення, які мають бути закриті після декриміналізації Конституційним судом статті 368-2 Кримінального кодексу.

Про це він заявив у коментарі журналістам в кулуарах парламенту, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Станом на 26 лютого у нас було 65 проваджень, які були на стадії розслідування. Вони всі підлягають закриттю. Я дав прокурорам і детективам час до 27 березня іще раз вивчити всі ці матеріали і де можливо - перекваліфікувати на інший склад злочину. Справи, у яких такої можливості немає, підлягають закриттю", - сказав він.

Холодницький пообіцяв уже 28 березня опублікувати повний список закритих справ.

Читайте також: МВФ, Штати і ЄС просять не розглядати проекти про незаконне збагачення

Як повідомляв Укрінформ, 26 лютого КСУ визнав неконституційною ст. 368-2 Кримінального кодексу України, яка передбачала притягнення до кримінальної відповідальності чиновників за незаконне збагачення.

Кримінальну відповідальність за незаконне збагачення запровадили 26 листопада 2015 року. Це було однією з вимог ЄС на виконання Плану дій з візової лібералізації.

Стаття 368-2 ККУ, серед іншого, передбачала покарання у вигляді позбавлення волі на строк до двох років за набуття чиновником активів, непідтверджених офіційними доходами. Ті самі діяння, вчинені службовцем, який займає відповідальне становище, каралися позбавленням волі на строк від двох до п’яти років, а службовцем з особливо відповідальним становищем - позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

Внаслідок ухвалення КСУ даного рішення усі кримінальні справи, порушені правоохоронцями за фактом незаконного збагачення, мають бути закриті.

Зокрема, справи стосовно незаконного збагачення були порушені проти заступника голови Служби безпеки Павла Демчини, екс-військового прокурора сил АТО Костянтина Кулика, міністра інфраструктури Володимира Омеляна та інших високопосадовців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-