У суді в Італії допитали нацгвардійця Марківа

У суді в Італії допитали нацгвардійця Марківа

Укрінформ
В Італії у суді присяжних міста Павії 15 березня відбувся перехресний допит старшого сержанта Національної гвардії України Віталія Марківа, обвинуваченого у причетності до загибелі фоторепортера Андреа Роккеллі на Донбасі у травні 2014 року.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

"Протягом п’яти годин відповідаючи на запитання прокурора та адвокатів, Марків докладно розповів про своє місцерозташування, бойове спорядження, завдання та обов’язки під час несення служби на горі Карачун у травні-червні 2014 року", - йдеться у повідомленні.

Нацгвардієць розповів, що перебував на бойовій позиції з видом на село Андріївку біля Слов’янська Донецької області. Він пояснив, що з тієї позиції не міг бачити людей на відстані 1,7 кілометра біля фабрики Zeus та залізниці, де загинули Роккеллі і його перекладач-росіянин Андрій Миронов. До того ж, автомат АК-74, єдиний вид зброї, яким він володів, не мав спеціальних оптичних пристроїв, щоб фіксувати постаті людей на такій відстані.

Читайте також: Чергове слухання у справі Марківа в Італії призначили на 15 березня

За словами Марківа, постріл із автомата міг уразити на відстані до 700 метрів. Відповідаючи на запитання обвинувачення, він категорично заперечив наявність важкої зброї (мінометів) у службовців Національної гвардії на той час. (За версією прокурора Андреа Дзанончеллі, репортер загинув через ураження мінометним пострілом.)

Під час засідання знову демонструвалися численні відеокадри та фото, але всі вони зроблені після 24 травня 2014 року - дати, коли стався трагічний інцидент.

Адвокат родини Роккеллі, Алессандра Баллеріні, розпитувала Марківа про фашистську символіку на одному з фото. Солдат пояснив походження світлини і наголосив, що ніколи не був прибічником нацизму, а прапор зі свастикою був військовим трофеєм, відібраним у сепаратистів.

Відповідаючи іншому захиснику від цивільних позивачів, нацгвардієць заперечив, нібито говорив фрази, які йому закидає обвинувачення: «ми стріляли у все, що рухається», «ми кокнули італійця».

Читайте також: Українські депутати свідчили в Італії на суді щодо нацгвардійця Марківа

Десяте за ліком засідання висвітлювали три державні телеканали, друковані видання та фоторепортери. Близько сотні людей спостерігали за перебігом допиту.

Наступне засідання суду відбудеться у п’ятницю, 22 березня. На ньому заслухають свідків захисту, яких наразі не оголосили.

Як повідомлялося, нацгвардієць Віталій Марків, який має громадянство України та Італії, був заарештований 30 червня 2017 року в аеропорту Болоньї. Його звинувачують у причетності до загибелі італійського фоторепортера Андреа Роккеллі та російського перекладача Андрія Миронова внаслідок стрілянини біля Слов’янська 24 травня 2014 року.

Військовий відкидає обвинувачення.

Фото: сторінка Юрія Касьянова у facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-