Мінкульт анонсував продовження реставрації Софії Київської з 18 березня

Мінкульт анонсував продовження реставрації Софії Київської з 18 березня

Укрінформ
У Софійському соборі з 18 березня продовжаться ремонтно-реставраційні роботи.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства культури України.

"У Софійському соборі продовжиться комплекс ремонтно-реставраційних робіт...Реставраційні роботи згідно з технологічниими вимогами розпочнуться з 18 березня", - йдеться у повідомленні.

У Мінкульті нагадали, що Софійський собор є пам’яткою архітектури ХІ ст. разом з архітектурним ансамблем пам'яток ХІ-XVIII століття на його території і їх включено до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО під № 1 від нашої держави.

"У Софійському соборі до теперішнього часу збереглось сотні квадратних метрів унікальних фресок та мозаїк ХІ століття, що робить його однією з найунікальніших споруд Європи. Сьогодні, Організацією Об’єднаних Націй з питань освіти, науки та культури (ЮНЕСКО) проводиться постійне спостереження за станом пам’ятки. З огляду на визначну універсальну цінність Софійського собору, визнану Комітетом всесвітньої спадщини ЮНЕСКО як складової об’єкта «Київ: Собор святої Софії і прилеглі монастирські споруди, Києво-Печерська лавра», та зобов’язань, прийнятих нашою державою щодо його збереження як частини культурного надбання всього людства, він потребує особливої уваги та відповідальності щодо забезпечення зваженого режиму його експлуатації", - зауважили в міністерстві .

На сьогодні ж, за інформацією Мінкульту, експлуатація пам’ятки здійснюється у складних інженерно-геологічних і екологічних умовах, в умовах вібраційно-шумового навантаження, неконтрольованої сучасної забудови та небезпечної експлуатації сильно зношених інженерних мереж в місті-мегаполісі.

У цьому зв'язку в 2019 році на І ярусі в центральній частині Софійського собору передбачено встановлення риштування для здійснення інспектування мозаїк, фресок та олійного живопису з метою подальшої їх реставрації та розкриття.

Крім цього, планується проведення модернізації системи мікроклімату Собору та реконструкція інженерних систем електроосвітлення, пожежної та охоронної сигналізації, встановлення системи відеоспостереження.

Читайте також: В Андріївську церкву повернули картину, де нібито зображений Тарас Шевченко

Встановлення системи контролю мікроклімату Софійського собору буде здійснене за рахунок грантових коштів ЮНЕСКО.

Розроблено та планується до реалізації також проект влаштування гідроізоляції цоколю, водовідведення та реставрації мощення навколо Собору.

В план робіт на поточний рік внесені і роботи по археологічному дослідженню раніше виявлених історичних фрагментів внутрішнього оздоблення Собору з влаштуванням зондажів.

Роботи будуть проводитись в теплу пору року згідно з технологічними рекомендаціями, повідомили в Мінкульті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-