Польща нарікає, що Україна не попередила про плани ексгумацій у Гуті Пеняцькій

Польща нарікає, що Україна не попередила про плани ексгумацій у Гуті Пеняцькій

Укрінформ
Варшава нічого не знала про рішення Києва провести у Гуті Пеняцькій ексгумацію останків поляків, які загинули в 1944 році.

Про це повідомила в середу директор інформаційного центру міністерства культури і національної спадщини Польщі Анна Павловська-Поява, інформує Interia.pl.

“У зв’язку з повідомленнями у ЗМІ про плани української сторони провести ексгумацію в Гуті Пеняцькій міністерство культури і національної спадщини інформує, що до цього часу жоден із відповідних українських органів офіційно не повідомив про цей факт”, – повідомила Павловська-Поява.

За словами чиновниці міністерства, польську сторону також не було поінформовано про дозвіл міністерства культури України щодо здійснення ексгумаційних робіт, який, згідно з повідомленнями у ЗМІ, було видано 4 лютого.

Вона зазначила, що такі дії української сторони без офіційного інформування про це Варшави не відповідають положенням міжурядової польсько-української угоди 1994 року про охорону місць пам’яті жертв війни і політичних репресій.

У міністерстві культури РП зауважили, що відомство очікує на офіційне повідомлення з боку України про плани здійснення ексгумацій в Гуті Пеняцькій, а також можливості участі в ексгумації фахівців з Польщі.

Як інформувалося, у понеділок посольство Польщі в Україні направило ноту протесту до МЗС України щодо інформаційної таблиці у Гуті Пеняцькій на Львівщині “неправдивого змісту” про перебіг подій, що відбулись у 1944 році у цьому селі. У документі також ідеться про напис на місці вшанування українців, які загинули у населеному пункті за 20 км від Гути Пеняцької, в якому говориться про “закатованих польськими шовіністами і радянськими партизанами”.

Після цього секретар Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті учасників АТО, жертв війни та політичних репресій Святослав Шеремета що українська сторона планує провести в цьому році ексгумаційні роботи в Гуті Пеняцькій. За його словами, метою ексгумаційних робіт буде підтвердження або спростування символічності польського пам’ятника у Гуті Пеняцькій і спроба порахувати точну кількість жертв.

Як відомо, у лютому 1944 року у Гуті Пеняцькій гітлерівські війська знищили всі 172 будинки і вбили всіх мешканців (за різними оцінками – від понад 200 до 800 осіб). Врятуватися вдалося одному поляку, який зміг дістатися через ліс і яри до іншого польського села – Гутища. За його словами, карателі були у німецькій формі і говорили німецькою.

Читайте також: Польща розраховує на участь в ексгумаційних роботах у Гуті Пеняцькій

У польській літературі, а також в ІНП Польщі дотримуються тези про знищення польського населеного пункту Гута Пеняцька у лютому 1944 р. частиною української дивізії "Галичина". Проте, дослідник Андрій Боляновський стверджує, що в той час тут не діяв жоден із куренів цієї дивізії.

За розповідями старих жителів села Підгірці, Гуту Пеняцьку спалили три німецькі частини, що розташовувалися біля їхнього села.

Як зазначав свого часу голова Українського інституту національної пам’яті історик Володимир В'ятрович, село Гута Пеняцька було опорною базою польського підпілля, на яке спиралося й радянське підпілля. А останнє провело кілька операцій, після яких загинули німці. Це стало приводом для проведення у відповідь німецької акції, в результаті якої було знищено практично всіх мешканців цього села.

Після цієї трагедії польське підпілля провело кілька акцій у 14 українських селах, протягом чотирьох днів знищивши понад 1,5 тис. українців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-