Революція Гідності: 23 лютого 2014 року

Революція Гідності: 23 лютого 2014 року

Укрінформ
Цього дня, у 2014 році, під час Революції Гідності, Олександр Турчинов став виконувачем Президента України, а  резиденцію екс-президента Януковича -  Межигір'я, передали у державну власність.

23 лютого 2014 року, Верховна Рада прийняла постанову про покладення обов'язків президента України на голову парламенту Олександра Турчинова, після чого парламент почав формування коаліційної більшості для голосування за новий Кабінет міністрів. Турчинов доручив нардепам сформувати уряд до 27 лютого.

Окрім того, Верховна Рада ухвалила постанову про передачу Межигір'я, де Віктор Янукович жив від 2002 року, у державну власність. Від того дня відвідати резиденцію екс-президента Януковича могли усі охочі. Ввечері цього ж дня активісти ввійшли і у резиденцію екс-генпрокурора Віктора Пшонки.

Повалений пам'ятник Леніну на бульварі Шевченка
Повалений пам'ятник Леніну на бульварі Шевченка у Києві

Тим часом в регіонах України тривав «ленінопад», який розпочався ще 8 грудня 2013 року поваленням пам'ятника Леніну у Києві напроти Бесарабського ринку. 23 лютого по всій Україні їх було знесено 58, а загалом за лютий 2014 року - 345 бюстів та пам'ятників.

Пам'ятник Леніну зруйнували в Полтаві
Пам'ятник Леніну зруйнували в Полтаві

Разом з тим, по всій країні продовжувалось переформатування влади: відставки губернаторів пройшли у багатьох областях України. Так, заяви на складання повноважень голови ОДА на той час написали у Луцьку, Рівному, Чернівцях, Закарпатті, Івано-Франківську, Миколаєві, Львові, Чернігові, Житомирі.

Цього дня, в Сімферополі пройшов Всекримський мітинг, організований Меджлісом кримськотатарського народу, в якому прийняли участь понад 5 тисяч осіб. Учасники мітингу вимагали дострокових виборів Верховної Ради Криму і покарання чиновників за сепаратизм, також вони заявили про безумовну підтримку рішень, прийнятих Верховною Радою 21 і 22 лютого  та засудили режим Януковича, «винного у вбивстві десятків громадян України, які виступили на захист демократії і прав людини в Україні».

Читайте також: Майданівці просять РНБО відновити газові лабораторії

На противагу цьому, в Севастополі відбувся мітинг проросійських сил. Під час нього активісти обрали «народного губернатора» Олексія Чалого, який згодом став одним із символів російської окупації півострова і «героєм кримської весни».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-