Жемчугов та Умеров презентували студентам фільм

Жемчугов та Умеров презентували студентам фільм "Бранці Кремля"

Фото
Укрінформ
Герой України Володимир Жемчугов і заступник голови Меджлісу Ільмі Умеров зустрілися зі студентами НТТУ "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського" та презентували кінострічку "Бранці Кремля".

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми показуємо вам фільм "Бранці Кремля". У 2014 році, не знаю, скільки кожному з вас було років, але навряд чи хтось із вас замислювався, що й чому відбувається в країні. Зараз, коли минуло п’ять років, ви вже більш дорослі й вливаєтесь у доросле життя, політичне, економічне й суспільне, а тому повинні знати правду про те, як усе було насправді, тому ми приїхали до вас, щоб надати цю інформацію з перших вуст учасників цих подій", - зазначив Жемчугов.

Умеров підкреслив, що російські репресії у Криму тривають і зараз.

"Репресії як коток котяться Кримом досі. Та кількість політв'язнів, яка подана у фільмі, була актуальною півтора року тому, коли й створювалася ця стрічка. Зараз уже не 60, а більше 80 політичних в'язнів, і 24 моряки, яких ми вважаємо військовополоненими. Значить, виходить більше ста", - зазначив він.

Водночас заступник голови Меджлісу акцентував на необхідності створення в Криму Кримськотатарської національної територіальної автономії в складі України.

"Розуміння цього в Адміністрації Президента, в уряді та і в парламенті є. Але для того, щоб зібрати 300 голосів за зміни до Конституції України, дуже важко. Так, принаймні, нам пояснюють: що це питання затягується, і коли буде сприятлива атмосфера і ситуація у Верховній Раді, тоді це питання буде включено до порядку денного та ухвалено. Ми ж вважаємо, що якщо, не дочекавшись деокупації, повернення Криму до складу України, це рішення буде прийнято, то Україна матиме більше доводів говорити про повернення української території до складу України, тобто не лише про територію, а й про відновлення прав корінного народу, й у світі ще виразніше чутимуть те, про що говорять представники України", - пояснив Умеров.

Зі свого боку координатор проекту "Бранці Кремля" Олена Жемчугова уточнила, що він стартував у вересні 2018 року.

"Ми побували вже в 16 закладах вищої освіти, з них, окрім київських, були ще одеські, тернопільські та херсонські. Далі ми продовжимо, зокрема, в Маріуполі, Полтаві та Рівному", - сказала Жемчугова.

Під час зустрічі було представлено ролик фільму "Бранці Кремля", а усім охочим подарували книжки та журнали, присвячені українським полоненим.

Читайте також: Геращенко отримала листи від трьох політв’язнів Кремля

Документальний фільм «Бранці Кремля» знято телеканалом іномовлення UA|TV на замовлення Міністерства інформаційної політики України. Він присвячений вшануванню патріотизму та мужності політв'язнів Росії.

Загалом у Росії та анексованому Криму утримують понад 70 українських політв'язнів, серед них і журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму за нібито шпигунство.

Фото Худякової Олени

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-