Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Лютий 1942: У ці дні в Києві тривали арешти і розстріли підпілля ОУН

Лютий 1942: У ці дні в Києві тривали арешти і розстріли підпілля ОУН

Блоги
Укрінформ
21 лютого у Бабиному Яру – вшанування героїв

У ці дні лютого 1942 року в Києві тривали арешти і розстріли підпілля ОУН. Здебільшого згадують про арешт і героїчну смерть Олени Теліги. На жаль, менше – про її соратників. 

У Бабиному Яру знайшов свою смерть Михайло Теліга. Там також поховані молоді тіла поета-закарпатця Івана Ірлявського, Івана Кошика, професора Гупала. Від рук німецьких окупантів гинуть інженери Романів та Сиченко, проректор Київської політехніки, учасник визвольних змагань 1917-1919 років Тодот Черидниченко. Голову Київської облспоживспілки Бондаренка німці розстріляли разом з дружиною та дітьми.

Лицарською смертю загинув провідний діяч ОУН Домазар-Діброва, який на стіні камери Лукянівської в’язниці кров’ю написав: «Спливаю кров’ю – але не зраджу тайни друзів».

Тут загинули міський голова Києва В.П. Багазій, голови районних управ міста: професор Махиня, Євген Форостівський з дружиною, Рудь, Чверда, інженер Романов, професор Лазорко.

Жертвами німецького терору стали біля півтисячі членів «Буковинського Куреня». Не жаліли нацисти українських священиків і монахинь. У Яру знищено Архімандрита Вишнякова та протоієрея Павла.

Вважається, що загалом у Бабиному Яру розстріляно 621 особу – членів ОУН.

21 лютого (четвер) о 12.00 прийдемо у Бабин Яр вшанувати героїв!

Богдан Червак
FB

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-