ІМІ у січні зафіксував 16 порушень свободи слова

ІМІ у січні зафіксував 16 порушень свободи слова

Моніторинг
Укрінформ
Експерти Інституту масової інформації у січні зафіксували в Україні 16 випадків порушень свободи слова, 11 з яких пов'язані з фізичною агресією.

Про це повідомляє ІМІ за результатами щомісячного моніторингу «Барометр свободи слова».

“Основними порушеннями прав журналістів стали випадки перешкоджання – сім та обмеження доступу до публічної інформації – три випадки”, - йдеться у повідомленні.

Порушення сталися в дев’яти регіонах країни. Лідером з порушень у січні стало місто Київ з областю (чотири випадки), по два випадки зафіксовано на Миколаївщині, Одещині, Херсонщині, Закарпатті та Запоріжжі.

Зазначається, що порушували право журналістів на професію приватні особи, місцева влада та депутат, представники судової влади та виконавчої гілки влади.

За даними ІМІ, перешкоджали журналістам віряни Російської православної церкви (як це сталося в Чернівецькій області, де перешкоджали зйомці журналістки “Чернівці.Online” Галини Єреміци), у Вінниці охоронці храму не пустили на територію церкви журналістів видання “33-й канал”, які хотіли потрапити на збори священиків Московського патріархату. Також журналістів не пускали на апаратну нараду Миколаївської міської ради, а в Одесі приватні охоронці перешкоджали журналістам 7-го каналу, які висвітлювали подію, де внаслідок падіння крану загинув будівельник. У Запоріжжі суд вимагав клопотання журналістів на проведення зйомки.

“Обмежували доступ журналістів до інформації місцева влада – Херсонська обласна рада (не надала відповіді) і Миколаївська облдержадміністрація (не надала відповіді по суті) – та Міністерство культури (перекваліфікувало запит на звернення)”, - уточнюється в моніторингу.

Також у січні експерти ІМІ зафіксували по два випадки побиття, нападів і погроз. Погрожували журналістам під час фізичного контакту і через соцмережу Facebook. Напади сталися в Києві та області. Постраждали, зокрема, журналісти “СтопКору” та “Ділового Переяслава”.

Крім того, по одному випадку зафіксовано судового позову проти ЗМІ та нападу на офіс ЗМІ. “Ці випадки сталися в Києві (судовий позов духовного центру “Відродження” Володимира Мунтяна проти “Телебачення Торонто” за сюжет, що вийшов у 2018 році в шоу “#@)₴?$0 з Майклом Щуром”) та на Херсонщині (невідомі чоловіки розпилили сльозогінний газ у приміщенні офісу газети “Новий день” у Херсоні та стріляли по вікнах)”, - зазначається в повідомленні.

Таким чином, з початку року ІМІ зафіксував 7 випадків перешкоджання, 3 – доступу до інформації, 2 випадки побиття та 2 випадки погроз.

Читайте також: ІМІ торік зафіксував 235 випадків порушень свободи слова

У ІМІ також нагадують, що в січні 2018 року було зафіксовано 13 випадків порушень свободи слова.

Як повідомлялося, у 2018 році ІМІ зафіксував на неокупованій території України 235 випадків порушень свободи слова, що менше проти 2017 року, коли було зафіксовано 281 порушення.

Водночас Національна спілка журналістів України в 2018 році зафіксувала 86 випадків перешкоджання журналістській діяльності із застосуванням фізичної сили, при чому на 50% зросла кількість нападів на журналісток.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-