Як фіктивні угорці справжні угорські пенсії отримували

Як фіктивні угорці справжні угорські пенсії отримували

Аналітика
Укрінформ
Спрощене отримання угорського громадянства вилізло самій Угорщині трохи боком – нові громадяни дуже швидко захотіли до паспорта ще й грошей

Днями в розпорядження Укрінформу потрапив дуже цікавий документ. Малопримітний, на перший погляд, але досить промовистий лист – звернення жителя Береговського району Закарпатської області, етнічного угорця на ім’я Егреші Тібор до Іштвана Грежи — угорського дипломата, який нині виконує в уряді Угорщини функції уповноваженого міністра, відповідального за розвиток співпраці Саболч-Сатмар-Березької області та Закарпатської області. В ньому українець скаржиться на те, що Саболчська прокуратура порушує кримінальні справи проти тих закарпатських угорців, які зареєструвалися в сусідньому селищі Ньїрмеддьєш (Саболч-Сатмар-Берегський округ, Угорщина), і які регулярно їздять на Закарпаття. Звинувачують їх у шахрайстві і в тому, що вони не проживають в Угорщині, але отримують пенсії та інші виплати від угорської держави. "Я та моя сім'я в середині січня їхали до родичів, але на кордоні нас затримала поліція і відвела в кабінет і кричали, що якщо ми тут прописані, то чому їздимо через кордон, чому не живемо в Угорщині. І скільки грошей ми отримали на дітей. Я ще так принижено себе не почував ніколи. У зв'язку з цим хочу запитати, чому угорські політики говорять з трибун, як нас закарпатських угорців люблять, а угорські поліцейські так поводяться?" – запитує угорський українець (довільний переклад Укрінформу).

Ілюстрація – лист (угорською). Підпис: Довільний переклад Укрінформ

Лист закарпатського жителя є прямим свідченням того, що Угорщина наразі зіткнулася з одним із болючих наслідків власної політики спрощеної паспортизації етнічних угорців. Приймаючи в 2010 році закон про спрощену процедуру отримання громадянства в Угорщині дещо не подумали про те, як нові громадяни скористаються таким от щастям. А ті зорієнтувалися досить швидко – за новенький паспорт і гайда фіктивно реєструватися в угорських прикордонних селах, щоб отримувати в рази більші пенсії та інші види соціальної допомоги країни – члена ЄС. І було б усе добре, якби щоразу не доводилося їхати за грошима через кордон та світити своє формальне там проживання. Врешті угорська сторона зрозуміла, що власники паспортів її частенько дурять, і місцева прокуратура пішла облавою на «громадян», які отримують пенсію та інші соціальні виплати, але не живуть в Угорщині.

Хто тут фальшивий громадянин – виходь!

На початку 2019 року речник прокуратури Саболч-Сатмар-Берегського округу Сіладі Ласло повідомив про відкриття кримінальної справи і звинуваченні у шахрайстві та підробці документі щодо трьох осіб, які набули громадянство Угорщини та їхніх спільників – угорців, що сприяли їм у обмані державних органів. Мова йде про фіктивну реєстрацію місця проживання у селищі Ньїрмеддьєш Саболч-Сатмар-Берегського округу. Ще в 2014 році родина закарпатців, за допомогою угорських власників нерухомості, оформила реєстрацію місця проживання в Угорщині, не плануючи там проживати. В 2015 році ця подружня пара оформила пенсію за віком, отримавши незаконним шляхом понад 11 мільйонів форинтів пенсії та близько 1 мільйону форинтів – соціальної допомоги. В доларах США – це близько 38,5 тисяч.

Тоді ж в 2015 році в Угорщині розпочалися масові перевірки фактів реєстрації місця проживання. І виявилось, що проблема має систематичний характер. Так, було виявлено адреси будинків, в яких кількість прописаних мешканців сягала 200 осіб! На сьогодні відомо, що серед 2700 осіб населення Ньїрмеддьєша – 250-300 осіб (11%) – були фальшивими мешканцями, які реєструвалися заради пенсій, соціальних допомоги та інших цілей. У зловживаннях з прописками в Ньїрмеддьєші підозрюється колишній сільський голова, який подався в біга. За інформацією угорської прокуратури, також по 70 тисяч форинтів за кожну «прописку» отримували й власники будинків. І подібнa ситуaція нині зaфіксовaнa також в угорських містaх Мaтезaлкa тa Фегірдьормот.

Голосувати – будь ласка, а незаконну пенсію – зась!

Зa угорськими зaконaми, прaво нa пенсію мaють лише ті особи, які постійно проживaють нa території крaїни. Однaк чимaло укрaїнців, отримaвши угорське громaдянство зa спрощеною процедурою, цього прaвилa не дотримуються. Звичайно, є й такі родини етнічних угорців, які переїжджають до Угорщини з інших країн, зокрема, з України, та живуть постійно. Станом на 2016 рік налічувалося близько 10 тисяч українців, які отримували угорські пенсії на цілком законних підставах згідно з договором 1963 року.

Однак ще рік тому партія “Демократична коаліція”, яку очолює екс-прем’єр Ференц Дюрчань, звернулася до міністра внутрішніх справ з вимогою переглянути документи всіх громадян України, які отримують пенсії в Угорщині.

Агнеш Вадаі, Ференц Дюрчань
Агнеш Вадаі, Ференц Дюрчань

Зокрема угорські політики посилалися на публікацію розслідування видання Magyar Nemzet, в якому йшлося що в місті Гайдудороґ (регіон Північний Альфьольд) поліція провела спецоперацію під час якої затримано двох держслужбовців та двох громадян, які незаконно отримали угорські паспорти. За оцінками віце-голови партії Агнеш Вадаі, в Угорщині є значна кількість громадян України, які мають фіктивні угорські адреси, а також фальшиві довідки від роботодавців та незаконно отримують пенсії та соціальні допомоги. І насправді йдеться про велику злочинну схему. Опозиційний політик продовжує наполягати на тому, що політика Віктора Орбана на підтримку закордонних угорців є шкідливою для країни. Дюрчань вважає, що за "пенсійними грошима" стоїть також політична вигода правлячої партії Фідес. Таким чином діючий прем'єр-міністр Віктор Орбан збільшує свій електорат.

До речі, у згаданому листі українського угорця є рядки, які цю тезу підтверджують. “Коли треба за Орбана знов проголосувати, тоді не було проблем перейти кордон – одна хвилина і нас пропускали голосувати. Тоді ми були потрібні і всі інші берегівські люди з угорською пропискою. А зараз нас переслідують прокурори. Якщо так і далі буде, хто за Фідес (правляча партія в Угорщині. – Авт.) ще вам проголосує? Ми – ні, це точно!”, – обурюється автор листа. Іншими словами, «переваги» отримання угорського паспорта вже стали очевидними для біпатридів із Закарпатської області, які, будучи натхненними увагою з боку угорського уряду, відчули тепер і зворотний бік медалі.

Спокусилися – отримуйте

На сьогодні зафіксовано близько 1000 випадків затримання власників угорських паспортів – мешканців Закарпаття угорськими правоохоронцями. В колах представників угорської громади висловлюються побоювання через такі масштаби. “Дійсно це проблема для окремих учасників нашої спільноти. Ми, закарпатські угорці, тепер маємо проблеми не тільки з українською державою, а й з угорською”, – визнає Михайло Товт, почесний голова Демократичної спілки угорців України.

Михайло Товт
Михайло Товт

Хоча змушений також визнати, що Угорщина в цьому випадку діє цілком законно. “Якщо доведено факт підробки офіційних документів, за це слід відповідати. Очевидно, що люди спробували спростити собі життя, оформлюючи місця проживання для одержання пенсійного забезпечення, яке на сьогодні в рази більше українського (середня пенсія в Угорщині становить близько 125 тисяч форинтів, що дорівнює сумі у 12,5 тисяч гривен. – Авт.). Це штовхає людей на пошук обхідних шляхів, вони зважуються на неправомірні вчинки, йдуть зговір з місцевою владою. У разі, коли люди потрапляють у цю ситуацію несвідомо, наші громадські організації, напевно, повинні виступити посередниками, добровільними адвокатами у розв’язанні проблеми”, – вважає Михайло Товт. Що ж, за намагання спростити собі життя у незаконний спосіб – рано чи пізно завжди доводиться платити.

Марина Нечипоренко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-